Политологът и журналист Антон Тодорв входира сигнал в Министерски съвет

...
Политологът и журналист Антон Тодорв входира сигнал в Министерски съвет
Коментари Харесай

Антон Тодоров настоява Кирил Петков да пита ПРБ за Спецов, Лорер, Асен Василев и укритите данъци

Политологът и публицист Антон Тодорв входира сигнал в Министерски съвет с въпроси до министър-председателя Кирил Петков. Чрез писмото си Тодоров упорства министър председателят да попита прокуратурата за няколко значими за обществото случая, в които са забъркани имената на Румен Спецов, Даниел Лорер и Асен Василев.

Убеден съм, че работата на прокуратурата и КПКОНПИ по тези хора и тематики не трябва да „ остава във въздуха “. Тези изявления третират дейностите на лица, които са на извънредно авторитетни и значими обществени позиции, от решенията на които зависят стотици хиляди хора, написа журналистът.

Ето какво написа в сигнала:

С И Г Н А Л
от
Антон Динев Тодоров
гр. София, ж.к....., бл...., вх..., ап....
моб.тел. 088......., e-mail:

Уважаеми господин Петков,

Във връзка с Ваше изказване от 07.02.2022 година и подготвеност, която изразихте да помогнете на прокуратурата със лист с обществена информация за " хора и тематики значими за обществото ", по които работата на държавното обвиняване " не би трябвало да остава във въздуха ", Ви адресирам спомагателна информация и изявления по отношение на проблеми, които изцяло дават отговор на характерността обещано от Вас – става дума за „ хора и тематики значими за обществото “. Убеден съм, че работата на прокуратурата и КПКОНПИ по тези хора и тематики не трябва да „ остава във въздуха “. Тези изявления третират дейностите на лица, които са на извънредно авторитетни и значими обществени позиции, от решенията на които зависят стотици хиляди хора. Това са позиции, които имат „ диспечерски “ темперамент – посредством тях се разпределят големи парични потоци от обществени пари. Убеден съм, че ще погледнете доста съществено – както е присъщо за Вас – на тази информация и ще я приложите към набора от изявления и медийни следствия, с които на следващия ден ще се визиите пред Върховна касационна прокуратура (ВКП).

За да Ви улесня, съм подготвил стабилен набор от изявления, касаещи значими за обществото хора и тематики, които упорствам да добавите към Вашия лист с лица и тематики, посочени в хода на работната Ви среща с основния прокурор и да внесете на следващия ден, 9 февруари, когато сте свикан във ВКП:

1. Според обява в уеб страницата на в. " Труд " от 27.05.21 година, " подозрения за присъединяване на министъра на стопанската система Кирил Петков в служебния кабинет на Стефан Янев в схеми за укриване на налози пораждат наличните данни в обществените регистри за обвързваните с него компании ". Настоявам да изискате от прокуратурата подборна информация какво прави тя по този извънредно значим за обществото проблем?

2. Според обява в същия интернет уебсайт на в. " Труд " от 13.01.22 година, " Фирма на Кирил Петков е уредена с евтина земя ". Изданието оповестява, че това излиза наяве от " отговор на министъра на стопанската система Корнелия Нинова на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Фирмата " Волаком " на сегашния министър председател Кирил Петков преди години е купила терен в индустриална зона Божурище за 18 лева./кв. м, до момента в който друга компания по това време е купила земя на цена 30 лева./кв. м. ". Прокуратурата работи ли по този любопитен и интересуващ доста български жители проблем?

3. Според обява в уеб страницата за проверяваща публицистика BIRD, " Новият началник на Национална агенция за приходите (Румен Спецов, бел. моя) продал на сламено лице дял във компания с 1 млн. дълг към… Национална агенция за приходите ". Как е допустимо този човек към момента да е началник на Национална агенция за приходите, а прокуратурата да бездейства? Моля Ви, внесете във ВКП с изключение на тази обява и още една – на 24.05.21 година уеб сайтът Zonanews разкрива, че въпросният господин - Данаил Николов, " сламеният човек ", на който чистият като сълза Спецов е трансферирал компанията си, с изключение на " професионален дебитор " се оказва и " рецидивист с четири присъди и още близо петдесет каузи, множеството за обири. Присъдите на Николов са от интервала 2004-2007 година, като общият му престои в следствения арест и пандиза е към 3 години. Полицейски източници настояват, че Николов е разследван за десетки обири от жилища, вили и промишлени обекти в региона на Брезнишко, Сливница, Перник и Радомир. Обстоятелства, които евентуално са били известни на Спецов, тъй като няма данни Данаил Николов да е упражнявал някаква легална специалност или да се е занимавала с бизнес, преди изненадващо да стане притежател на компания генерираща обороти за милиони ".

Г-н министър председател, единствено тази информация – че шефът на приходната организация е „ продал “ компанията си на сходно лице във всяка страна, която е част от тъй наречените „ свободен свят “ би била предостатъчна същият този началник на Национална агенция за приходите да изхвърчи като коркова запушалка от мястото си. Тук Спецов освен, че си е на мястото, а и назначава извънредно съмнителни хора, включително в българските митници. Що за безсрамие е това? Ще попитате ли прокуратурата нейната активност по " тези значими за обществото хора и тематики виси ли във въздуха "? А може би се работи, само че ние не знаем? Г-н Петков, наградите прокуратурата да даде повече светлина по този доста важен за българското общество проблем.

4. Според обява в уеб страницата Zonanews от 14.06.21 година, " уволнен за несправяне с работата от ОББ е препоръчан за член на УС на ББР ". Става дума за лицето Цанко Арабаджиев, който след това в действителност е назначен за член на УС на ББР и изпълнителен шеф на банката. Такъв е и към сегашния миг. Какво се прави от прокуратурата по този проблем, откакто в края на предходната година се оказа, че при новото управление на ББР активите на Българската банка за развиване не просто не са се нараснали, те даже не са останали същия размер, а имаме спад от съвсем половин милиард лв.?

5. Според обява от 17.11.21 година в уеб страницата Трибюн, " Компания на Асен Василев банкрутира и остави задължения в Лондон за 8,7 милиона паунда ". Визираният в обявата човек е вицепремиер и финансов министър във Вашето държавно управление. Нима е възможно Асен Василев да заема сходна висока обществена позиция и да устройва същинска кадрова вакханали в подчинените му ведомства и структури?

6. Според обява в уеб страницата на в. " Труд " от 02.02.22 година, " Семейство Лорер ще въртят 9 милиарда лв.. Съпругът Даниел Лорер, в качеството си на министър на нововъведенията и растежа, подпомаган от брачната половинка си Виолета Лорер ще ръководят парите от стратегиите за конкурентност и за научни проучвания, както и от Националния проект за възобновяване. Парите фамилията получава за ръководство от кума си министър-председателя Кирил Петков ". Край на цитата! Това е доста сериозен проблем, по който прокуратурата евентуално бездейства! Както може самичък да се убедите - в тази обява протича Вашето име и имената на изключително близки Ваши другари. Които са и семейство на всичко от горната страна - превъзходен проблем за КПКОНПИ и прокуратурата! Г-н Петков, апелирам Ви, не, упорствам, да не пропуснете да информирате ВКП и за тази информацията в тази обява.

7. В материал, оповестен в уеб страницата Lex от 01.02.22 година със заглавие " КПКОНПИ видя риск от корупция и централизация на власт у Асен Василев и Даниел Лорер ". Настоятелно Ви апелирам - депозирайте и тази доста значима с разкритията си публикация в прокуратурата, с цел да може работата на държавното обвиняване да не остава във въздуха, както самият Вие се изразихте на вчерашния си брифинг.

8. Според обява на уеб страницата Zonanews от 18.01.22 година, със заглавие " Ново скандално предопределение на " Промяната " - дисциплинарно уволнен от Национална агенция за приходите за теч на данни стана регионален на Ловеч ", разбираме, че сте назначил - Вие, персонално Вие - за регионален шеф на област Ловеч лицето Виктор Стойчев. Същият е дисциплинарно уволнен от Национална агенция за приходите през 2019 година поради сбъднат от него неоторизиран 512 пъти достъп до данните на стотици физически и юридически лица. В обявата има документи, включително от две правосъдни инстанции, които потвърждават, че това предопределение е извънредно рисково поради практиките и уменията на въпросния господин. Разследването на уеб страницата Zonanews демонстрира, че същият човек е дисциплинарно уволнен от НАП-Ловеч със заповед № ЗЦУ-1139/ 26.07.2019 година на заместник-изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите. Прегрешенията му са разказани в докладната бележка от 15.07.2019 година поради неоторизиран достъп до данните е стотици хора и компании, " осъществил е 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в осведомителните система на Национална агенция за приходите, като за 475 достъпа не е показал пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на Национална агенция за приходите съображение за осъществяването им ".

Какви са обстоятелствата? Със Заповед № ЗЦУ-1454/16.10.2018 година на изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите е подредено осъществяване на инспекция по постъпил сигнал от 09.10.2018 година В хода на инспекцията са открити данни за осъществени голям брой достъпи до осведомителните системи на Национална агенция за приходите от Виктор Василев Стойчев. За откритите условия при осъществената инспекция е направен обстоен отчет. На 16.05.2019 година до изпълнителния шеф в Централно управление на Национална агенция за приходите постъпва отчетът от ръководителя на Инспектората на Национална агенция за приходите с вх. № 94-В-409, в който се излагат откритите условия при осъществена инспекция по постъпил сигнал. В отчета е изработен извод за открити нарушавания на Политиката за осведомителна сигурност и на Етичните правила за държание на чиновниците на Национална агенция за приходите от двама чиновници в офис Ловеч, единият - сегашният регионален шеф на Ловеч Виктор Василев Стойчев. Направено е предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Виктор Стойчев по отношение на констатации за редовно нарушение на разпоредбите, указани в Политиката за осведомителна сигурност на Национална агенция за приходите и Етичните правила за държание на чиновниците на Национална агенция за приходите. Назначен е Дисциплинарен съвет, които приготвя образуването на дисциплинарно дело против Виктор Стойчев – тогава шеф на офис за обслужване-Ловеч към Търговско дружество на Национална агенция за приходите Велико Търново, за нарушаванията, разказани в отчет вх.№94-В-409/16.05.2019 година По формираното дисциплинарно дело Съветът е провел две съвещания на 18.06.2019 година и на 24.06.2019 година и е събрал писмени доказателства – направения отчет от Инспектората и приложенията към него.

Съветът е открил, че в интервала 01.06.2017 година – 08.10.2018 година Виктор Стойчев е осъществил 512 пъти достъп до данъчно-осигурителна информация за физически и юридически лица в осведомителните система на Национална агенция за приходите, като за 475 достъпа не е показал пред проверяващите длъжностни лица от Инспектората на Национална агенция за приходите съображение за осъществяването им. Дисциплинарният съвет е намерил доста повече неоторизирани влизания, само че са фиксирали 512, тъй като са се спрели единствено на влизанията за интервала 01.06.2017 година – 08.10.2018 година При разбора на откритите условия Дисциплинарния съвет е стигнал до извод, че Виктор Стойчев е направил нарушавания на член 10, алинея 2 от Кодекса за държание на чиновниците в държавната администрация /КПСДА/ и раздел 3, т. 1 от Етичните правила за държание на чиновниците на Национална агенция за приходите, т. 9.3.1 от Политиката на осведомителна сигурност на Национална агенция за приходите, Правилата за правата и отговорностите на потребителите, ползващи осведомителни активи на Национална агенция за приходите и писмо на Централно управление на Национална агенция за приходите изх.№ 26-А-37/18.07.2016 година по отношение на непозволено култивиране на предпазена информация от чиновници на Национална агенция за приходите!

Пак да обърна внимание – Вие, министър-председателят на Република България Кирил Петков, сте назначил този, меко казано, проблематичен човек за регионален шеф, за представител на страната в област Ловеч, с сан на зам.-министър.

9. Като споделих зам.-министър и се сетих, че от обява в същия уеб страницата Zonanews от 18.05.21 година разбираме, че „ Първата компания на зам.-министъра на защитата Александър Петков, е с лишен лиценз за капиталово ходатайство! “. Г-н Петков, Александър Петков е индивидът, на който е поверен икономическия блок в МО. А неговата първа компания има сходна извънредно скандална бизнес история. Прилагам цялата обява и горещо се надявам да я приобщите към комплекта от медийни изявления, с които на следващия ден ще активирате работата на прокуратурата по изключително значими за обществото хора и тематики. Прилагам и формален отговор на Комисията по финансов контрол с изх. № 92-00-224 на мое заявление по ЗДОИ по отношение на проблема с отнемането на лиценза за осъществяване на капиталова и финансово-посредническа активност. През 1999 година днешният зам.-министър на защитата е ръководител на Съвета на шефовете, изпълнителен шеф и брокер на скъпи бумаги в капиталов медиатор " Улпия Секюритис " АД. С Решение № 64-ИП от 27.10.1999 година Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища ОТНЕМА разрешението за осъществяване на активност като капиталов медиатор на " Улпия секюритис " АД, гр. София. Александър Петков апелира, само че с Решение № 4358/14.05.2004 година Върховният административен съд на Република България оставя в действие Решение № 64-ИП от 27.10.1999 година на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища.

Срещу самия Александър Методиев Петков е формирано административнонаказателно произвеждане с акт за определяне на административно нарушавания (АУАН) № Р-06-11/26.01.2001 година Във връзка с това е издадено наказателно разпореждане, което е обжалвано от Ал. Петков, само че е доказано от втора правосъдна инстанция е е влезнало в действие.

През 2004 година за малко е началник отдел " Ликвидност " в капиталов медиатор " Позитива " АД, София. Интересно повтаряне като при " Улпия секюритис " е, че след години с Решение № 901-ИП от 23.06.2017 година Комисията за финансов контрол още веднъж лишава издадения на " Позитива " АД лиценз за осъществяване на активност като капиталов медиатор. С това решение се закрива една компания, за която има стотици сигнали за финансови измами, като " Позитива " е капиталов медиатор с от дълго време лишен лиценз. Александър Петков обаче към този момент е напуснал това сдружение и е под крилото на Пеевски и Цветан Василев.
От 2012 година до 2016 година е шеф за връзки с вложителите и финансов управител в " НУРТС България " ЕАД (т.е. Делян Пеевски и Цветан Василев). От февруари 2017 година до юли 2017 година е шеф в " Снабдяване и търговия – МО " ЕООД, до момента в който ръководи първото служебно държавно управление на Румен Радев. Това е най-апетитното сдружение на Министерството на защитата, което се занимава с реализация на ненужните за армията оръжия, муниции, военна техника и друго имущество. Уволнен от Каракачанов скоро, откакто оглавява МО. Защо ли?

Същата информация откриваме и в обява в уеб страницата на в. " Труд " от 07.02.22 година със заглавие " Фирма на зам.-министър с лишен лиценз ". За да няма никакво подозрение в моето предпочитание да допринеса за осведомителното уплътняване на Вашето утрешно посещаване в прокуратурата, ползвам и тази обява. Колкото повече, толкоз повече - нали помните Мечо Пух!

Прилагам следните документи:
1. Копия на цитираните в сигнала изявления.
гр. София
08.02.2022 година

С почитание:
(Антон Тодоров
политолог и проверяващ
журналист)

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР