политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС

...
политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС
Коментари Харесай

Марая Цветкова: Досега Радев насочваше енергията си срещу, а сега ще трябва да е за



политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на Европейски Съюз ” в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”

Можем ли да приказваме за някакъв вид кулминационна точка на протестните дейности след вчерашния балотаж, реализираха ли те своя резултат над година след началото на смяната в публичните настройки?

Не можем да сведем протестните дейности единствено до това, че ГЕРБ трябваше да бъде свалена от власт. Кулминацията на протестните дейности ще се случи, в случай че българите усетят, че живеят по-добре в една страна, в чийто граници разпоредбите се съблюдават. Изборите дадоха късмет на политиците да стартират с тяхната част от задачата и да забележим дали в действителност ще бъдат проводник на очевидната смяна от която България има потребност. Това напълно не значи, че би трябвало да слагаме розовите очила и да бъдем снизходителни към бъдещите неточности.

Избирателната интензивност през вчерашния ден още веднъж реализира нов антирекорд. Какви знаци разчитате вие зад тази изборна бездейност?

Ако имаме опцията да съпоставим в процентово съответствие интензивността с данните от новото броене, най-вероятно процентите няма да са толкоз ниски. Факт е обаче, че Румен Радев е определен с по-малък брой гласове съпоставено с първия му мандат и останалите президенти на България. Мисля си, че голямата част от негласувалите желаеха президент, който е осезателен към проблемите с корупцията, само че и подобен, който не въвлича така и така посрамената ни страна в дипломатически кавги.
Бойко Борисов: Резил ще е, в случай че Румен Радев остане президент (ВИДЕО)
„ Гласувах против това полицейско принуждение, тази полицейщина ден преди изборите да влезе полиция в СУ " Свети Климент Охридски " и дру...

Чуват се разнообразни отзиви и гласове за дефинитивна победа на фронта анти-ГЕРБ над Борисов. Какво предвиждате да се случи с някогашните ръководещи оттук нататък, в едно от своите последни изявленията изразявате подозрение дали няма да бъде потърсена поддръжка от тях за бъдещо държавно управление?

Досега всички настояват, че договарянията ще стартират стремително и положително. Все още обаче, не съм сигурна дали някоя от останалите три обединения няма да начертае непреодолими червени линии в хода на договарянията. Ако това се случи, ще се наложи и поддръжка от останалите партии, най-вероятно от ГЕРБ. При всички случаи на ГЕРБ ще й се наложи да изтрезнее и да разбере за какво е станала нетърпима даже и за обичайния десен електорат.

Ще се реализира ли стабилизация на политическата среда след тези последни избори?

Надявам се да се реализира такава стабилизация или най-малко да излезем от блатото на застоя. Със сигурност обаче, при сформирането на едно постоянно държавно управление, обществото ще се успокои.


Румен Радев: Ние сме вършиме, само че изборите се печелят от проведените
Президентът Румен Радев прикани хората за цялостна готовност за втория тур на президентските избори. Той упражни правото си на глас в тр...

Нека опитаме да създадем една по-дългосрочна прогноза – какво очаквате да се промени във втория мандат за Румен Радев спрямо първия?

Досега Румен Радев насочваше силата си “срещу ”, а в този момент ще би трябвало да я насочва “за ”. Все отново се надявам, да не затваря очите си и за грешките, които неизбежно ще се случат в идващото 47-мо Народно заседание. Редно е Румен Радев да продължи ролята си на коректив, а не да задава напълно тона на бъдещето държавно управление. По този метод ще отсее и подозренията на тези, които не му имат вяра сляпо или пък въобще.

Считате ли, че може да се приказва за предстоящ синхрон сред бъдещото държавно управление, в чиято основа ще е „ Продължаваме промяната “, и Румен Радев като избран отново президент? И в случай че да, то няма ли да се стигне ли до свръхконцентрация на цялата власт в техните ръце?

Опасения за такава обстановка има и те са напълно резонни поради последните години. Ако новият парламент си прави добре работата, няма да има потребност от толкоз президентски намеси. Хубавото на новата настройка в Народно събрание е, че съдружните сътрудници на “Продължаваме смяната ” ще имат числовата, а в случай че пожелаят и политическата тежест, която е нужна за задаване на звук, т.е. те не би следвало да бъдат безгласна писмен знак в уравнението на властта.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР