Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще

...
Политиците търсят само технологични решения, защото смятат, че технологията ще
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров за смесеното гласуване: Необходими са контролни механизми и гаранции за публичност

Политиците търсят единствено софтуерни решения, тъй като считат, че технологията ще им подсигурява изборна победа. И по тази причина непрестанно се питат правитала. Така в студиото на " Денят стартира " проф. Пламен Киров – учител по конституционно право в СУ " Св. Климент Охридски ", разяснява честите промени в Изборния кодекс.

" Тези, които предизвикват последната смяна, имат за цел да извлекат бонус на идващите избори. Но не помнят простата истина, че изборите се печелят с гласове, а не с технология. Затова няма значение дали ще бъде машинно или ще бъде хартиено, стига да се основат нужните гаранции за гласност и неприкритост и контролни механизми, че това, което гласоподавателите пуснат в кутията или отбележат на машината, ще бъде преброено тъкмо. Това е разковничето, което пък ще сътвори в гласоподавателите чувството, че има смисъл да се гласоподава, тъй като гласът им ще бъде регистриран тъкмо ", изясни той.

Според конституционалиста президентът няма да наложи несъгласие върху предлаганите промени за смесено гласоподаване в изборното законодателство.

" За да наложи несъгласие, президентът би трябвало да претендира или за противоконституционност на измененията - явно такива учредения няма да има, а останалото значи той да се намеси по целенасоченост - да вземе страна, което той няма да направи, съгласно мен ", изясни проф. Киров.



Проф. Киров разяснява, че няма смисъл консултациите за сформиране на постоянен кабинет да се разтягат във времето.

" Това е в границите на Конституцията, само че различен е въпросът дали е оправдано в сегашния миг. Така оставени сами на себе си политическите партии в Народното събрание няма да реализират единодушие за образуване на коалиция, която за застане зад едно парламентарно държавно управление ", добави той.

Какво още сподели проф. Пламен Киров вижте във видеото

Последвайте ни във и

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР