Политиците се сещат да ревизират закони, когато има натиск на

...
Политиците се сещат да ревизират закони, когато има натиск на
Коментари Харесай

Адвокати: Изтезанието, гаврата, унижаването на човека могат да са състави на престъпление в НК

Политиците се сещат да ревизират закони, когато има напън на обществеността. Всяка прибързана проверка обаче влече след себе си доста негативи. Измененията в Наказателен кодекс не би трябвало да бъдат свързани само със завишаване на размера на наказването, а следва да бъдат попълнени с спомагателни сформира на закононарушения - това може да бъде изтезанието, гаврата, унижаването на индивида. Това сподели в студиото на " Денят стартира " юрист Райна Аврамова в коментар във връзка случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, нарязано с макетен нож от приятеля си.

" Това е голяма празнота в Наказателен кодекс, която няма по какъв начин да се запълни с повишение размера на наказването за междинна телесна щета от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнина и в действителност да служат превъзпитателно ", добави тя.

За юрист Емануил Йорданов - някогашен министър на вътрешните работи, смяната на едно наказване от 6 на 8 година е " законодателна козметика ".

" Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, с цел да се одобряват под паника някакви промени, които могат и да не проработят ", добави той.

Йорданов призна, че се е изумил от текста, който се приготвя за включване в Закона за отбрана от домашно принуждение, за " интимна връзка " и добави:

" С доста думи не се споделя нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги написа, да пита някого, който най-малко един път е влизал в правосъдна зала. "

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР