Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на

...
Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на
Коментари Харесай

Явор Дачков: Влизам в Движение 3 март заради безобразното поведение на ПП-ДБ

Политици, общественици, публицисти и спортисти обявявиха самодейност за опазване на националния празник Трети март - Ден на освобождението на България от османско робство. Те основават придвижване " 3 март ", което бе обявено от президента преди 3 дни и се смята, че това е стартът на бъдеща партия на  Радев.

Сред основателите са близки до Радев имена - професор Искра Баева, спортната легенда, някогашен министър и народен представител Весела Лечева,Георги Кадиен, проф. Валери Стефанов, доцент Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще изискат референдум за опазване на Трети март като народен празник.

В придвижването се включват Явор Дачков, Велислава Дърева.  

Обединени сме от идеята, да защитим 3 март като народен празник, тъй като е кулминаця на 5-веконва битка за избавление, линията сред оковите и свободата, обявиха основателите. Тя въплъщава стотиците, починали за свободата на Бългао-иоя. Тук сме с цел да се противопоставим на опитите за замяна. Това е един интелектуален кръг. Това обявиха основателите на самодейността " 3 март " на брифинг в Българска телеграфна агенция.

Включихе се тук засегнат от конюнктурното държание ПП-ДБ, съобщи Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия,. Това е безусловно несериозно. Има дребна група русофоби, тя е сред 16 и 20 %. Тяхното посланичество е безусловно малко. Те искат  принудително, тъй като всичко съветско би трябвало да бъде изчегъртано. Това ми се видя безусловно безсрамие и по този начин взех решение да вземам участие, изясни журналистът. 

Това не е политическа идея, а напълно натурален развой, като домашна препирня на народа и опит за фамилно принуждение, което по никакъв начин не е добре. Не бива никога народът да допусне тази смяна, която ще бъде извънредно оскърбителна.  

Живелите в иго имат най-голямото морално право да отбележат кой е най-важният празник, заключиха интелектуалците.   

Никога не би ми хрумнало да разгласявам референдум за 3 март, тъй като това е бил най-нормалният празник. 3 март не е празник на съветската империя, на Александър Втори, съобщи Искра Баева. Това е плод на напъните на българите, добави тя. 

Оскърбява се идеята на Ботев и Левски. Празнуването на 3 март е било нещо като идея, неприкосновено нещо, тъй като и в обстоятелставта на втората международна война, когато България принадлежи на губещ съюз, все пак, този съюз, ориентиран непосредствено против Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, откриха сили да честват тържгествено деня на Санстефанска България, обявиха интелектуалците.   

Движението беше обявено от президента Румен Радев на връх Шипка. " Днес споделяме “не ” на подмяната и свадите, посредством които се прокарва план за отвличане на Конституцията. Той планува България да се ръководи от политици, за които българското поданство е детайлност.

Народното придвижване няма да допусне 3 март да бъдее премахнат, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена ", сподели президентът историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР