Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт, заяви

...
Политиката отказа категорично да пусне прокуратурата от своята власт, заяви
Коментари Харесай

Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата от своята власт

" Политиката отхвърли изрично да пусне прокуратурата от своята власт ", съобщи пред БНР юристът от Института за пазарна стопанска система Иван Брегов.

" Българската Конституция ще получи една актуализация, която е посочила, че има своя смисъл и своята нужда да бъде осъществена. Това ще е нещо с позитивен знак. Множество са направленията, в които можем да приказваме, че ще има нормативно усъвършенстване. Проблемът с политическото въздействие в прокуратурата остава при недобросъвестно практикуване на тези права от законодателния орган. Ако той реши да кадрува и да сложи под политическа взаимозависимост основния прокурор, може да се получи същия резултат, какъвто имаме и сега ", разяснява той.

Според него можеше да бъде потърсено друго позволение, в случай че беше дадена опция на Висш съдебен съвет, състоящ се единствено от съдии и политически представители, да имат своя квота и глас при избора на основен прокурор, тъй че политическото болшинство да не надвива. 

В предаването " Преди всички " Брегов изрече мнението си, че сред планът, показан през юли, и сегашният са изчистени огромна част от дефицитите му. 

 

" Методическите правила се върнаха в прокуратурата и покрай основния прокурор. Даде се явен знак за разделяне сред съда и прокуратурата предвид на техните функционалности и по тази причина, че съдът е единствен притежател на правосъдната власт или по-изразителен подобен, тъй като и прокуратурата е страна в процеса. Сложи се завършек на историческото и политическо факсимиле за тъждество сред арбитър и прокурор, за тримата огромни в правосъдната власт. Проектът несъмнено има своите по-добри качества. Друг е въпросът кой ще го ползва и дали няма да го изкористява ".

" Ако Народно събрание избере шестима " гешевчета " за свои представители в прокурорския съвет, те несъмнено ще произведат идващия Гешев ", безапелационен бе Иван Брегов. 

Политическият надзор над прокуратурата по един или различен метод ще остане като опция, счита той. Според него може да се окаже, че с прокуратурата не сме се справили изрично и по най-хубавия метод:

" Идеята не е да узаптим безпределно доста основния прокурор и да го създадем беззъб, а да дадем сигурност ".

По думите му обаче в случай че самите прокурори сами не излизат и разобличават проблемите в системата, каквото и да напишем в Конституцията няма да има резултат. 

Независимостта на съда не трябва да бъде поставяна под подозрение и тя най-сетне ще бъде одобрена посредством Конституцията, разяснява още Брегов. И добави:

" Но не се прокрадна никаква по-добра опция, откакто тези хора бъдат определени в правосъдния и прокурорския съвет от време на време да дават някакъв доклад за работата си и да носят отговорност ".

Другият сериозен въпрос, по който няма никакъв прогрес, е бюджетът на правосъдната власт, сподели той, като акцентира: 

" Българското правораздаване е с едно от най-ниските довериа в Европа, най-вече съдии и прокурори на глава от популацията с едни от най-високите хонорари и най-голям бюджет на глава от популацията. Това няма да се промени, за жалост ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР