"Политиката ни за финансиране трябва да се насочи към ползите

...
"Политиката ни за финансиране трябва да се насочи към ползите
Коментари Харесай

Нено Димов: Трябва да насочим политиката за финансиране към ползите за местните общности

"Политиката ни за финансиране би трябвало да се насочи към изгодите за локалните общности. Изключително значимо е по този начин да бъдат осъществени плановете, че това да е директно осезаемо за хората, които живеят в района ". Това е споделил министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден в Боровец по време на заключителна конференция на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/, представен от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Министър Димов е отбелязал, че Министерство на околната среда и водите към този момент е насочило напъните си в тази посока, като е дал образец с новия метод за ръководство на "Натура 2000 ", с който се дава опция локалните общности да ръководят зоните от европейската екологична мрежа.

В сферата на запазване на чистотата на атмосферния въздух през идващите години ще бъде обезпечен запас от близо 700 млн.лв., който е в помощ на общините за решение на този извънредно сериозен проблем, е показал министър Димов. Отворен е ресурсът от 111 млн.лв. за 7 общини по Оперативна стратегия "Околна среда " /ОПОС/ 2014-2020 година за замяна на битовото отопление с по-екологично. След диалози с Европейска комисия беше обезпечен и спомагателен запас от към 400 млн.лв. по ОПОС с бенефициенти 10 общини за електрификация на градския превоз. Към края на годината ще бъдат налични още 80 млн.лв. за прекосяване към по-екологично битово отопление за общини, които не отговаряха на критериите при кандидатстването по първата процедура на ОПОС. В Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух, която е отвън оперативната стратегия и към този момент е призната от държавно управление, са планувани още 100 млн.лв. за идващите 3 години. "Опазването на чистотата на атмосферния въздух ще бъде измежду целите в новия програмен интервал, тъй като парите, които сега се отделят, не са задоволителни да се решат проблемите на всички места ", е декларирал министърът, прибавят от Министерство на околната среда и водите.

"По отношение на отпадъците огромен проблем на общините е рекултивацията на старите депа. Този проблем до момента не беше обзет в оперативната стратегия, само че в допълнение успяхме да договорим запас от 120 млн.лв. по ОПОС за задачата. Осигурихме поддръжка и от ПУДООС в размер на 70 млн. лева Всички общини, които имат депа в границите на наказателната процедура, да аплайват за финансиране и от ПУДООС, и от ОПОС ", е допълнил министър Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР