Политиката не трябва да се меси в бизнеса и да

...
Политиката не трябва да се меси в бизнеса и да
Коментари Харесай

Велико Желев: Без значение кой от коя партия, ние искаме правила ВИДЕО

Политиката не би трябвало да се меси в бизнеса и да се употребява строителния отрасъл за предизборна акция. Това съобщи предприемача Велико Желев след задържането и обвиняванията за изнудване към него. Ето и какво още разяснява той и неговият юрист в в детайли изявление:

Господин Желев, адвокат Менков, очаквахте ли този арест?

Велико Желев: Да ви кажа почтено за тези години откровено съм се надявал, че няма да се стигне до това политиците да посегнат на бизнеса. Ние, строителният отрасъл, си знаем, че когато и да има избори - локални, парламентарни – политиците стартират да наскърбяват строителите. И се стартира – Вие работихте с този кмет, държавно управление. Хора, ние строителите работим с кмета, който е определен. Ние работим с Министерски съвет, Народно събрание, които са определени. С кого да работим с изключение на с назначения министър, организация.

Менко Менков: Ние ще предоставим всички доказателства, следва да бъдат разпитани 40 души, случай не е имало. Той си е признал всички грехове. Надявам се, че прокуратурата бързо ще изяснят истината. Предадохме записите. Вижда се, че той излиза и отива да кара ски и нищо му няма. Другото, което желаеме, е проверяващите да видят какво сме им изпратили във ВДХ, с цел да се обясни действителния му претекст.

Съзирате ли отвъд това обвинение някакви други мотиви. Казвам го не за друго, а защото вътрешният министър Иван Демерджиев призова прокуратурата да потърси връзка между „ Хемус “ и документите, които той е принуждавал свой служител да подписва?

Менко Менков: По отношение къде са 48 милиона. Всички са тук и са в България, в планове, които са изпълнени. Не единствено това, само че и през последните две години без финансиране работят в усложнения. Авансите, които се заплащат, не са противозаконна процедура, а са безусловно законна, регламентирана.

Притеснявате ли се, господин Желев, че може да излязат различни нарушения за получаване на пари без дейност, с авансова дейност?

Велико Желев: Много се веселя, че повдигате тематиката за „ Хемус “. Ние мълчим и с цел да не влизаме в политическите им неща, мълчим. Ние сме единствено строители. Без значение кой от коя партия, ние желаеме правила. Това политиците би трябвало да го схванат. Ние сме вложили в техника, желаеме да си работим в България.

Но хората биха попитали: редно ли е да се получават пари без още да е свършена работата?

Велико Желев: Във всеки един контракт – „ Хемус “ - тук съм донесъл документите. Държавата дефинира разпоредбите. Държавата реши да подписа контракт с „ Автомагистрали “. „ Автомагистрали “ направи търг. Ние бяхме поканени и други компании бяха поканени. Сключихме контракт. Имаме предложения. В тези разнообразни сектори. Ние сме взели участие във всички. Защо никой не споделя, че имаше извършен търг от „ Автомагистрали “ и бяха избрали компаниите, които ще доставят техника, материали. Никой не го споделя. „ Автомагистрали “ взеха задатък, те го дадоха на компаниите. Какво нелегално. Незаконно е, че страната не си свърши работата и не си приготви автомагистралите в периодите. Ето какъв брой сме полуили 50… задатък, 70 милиона по двата контракта. До момента имаме осъществена работа за 136 милиона. Приспаднат задатък 50 милиона. Останалите са 27 милиона. Защо никой не споделя, че има останки. Обезпечен задатък по закон, че съблюдаваме всичко.

Да разбирам че вие сте спокоен?

Велико Желев: Даже съм доста спокоен, ето ги обстоятелствата. Освен всичко друго. Сроковете, които искаше страната да доставим техниката и материалите, в случай че ние с тези задатъци не бяхме купили машини, по какъв начин да стане. Това всичко е техника, съоръжение, които сме закупили с тези задатъци.

Чуйте какво обаче казва един бивш вътрешен министър по повод милионите, получавани от АМ „ Хемус “. 

„ Един велик и жилав “ бизнесмен, неговата фирма е получавала тези пари и превеждала милиони в Дубай? 

Този същия казва, че парите са изнасяни в сакове и чували. Как отговаряте?

Менко Менков: Това не ни касае.

Велико Желев: Много ни касае дори. Без значение от държавно управление на власт, всяка години ние сме имали цялостни данъчни проверки, всяка година, без значение Национална движение „Симеон Втори", Търговска колегия или ГЕРБ, последно „ продължаваме смяната “. Обидно беше, че бяха унизени всички наши управителни чиновници, тъй като бяха предоставени проверки на мен, на брачната половинка ми, на всички УС и фамилиите им. Приключиха всички проверки - не се откри една единица за сформиране на акт. Как тогава някой  министър знае какво е изнасял в чужбина? Аз като Велико Желев, като физическо лице съм ви подготвил годишните си заявления, аз съм си платил налозите. 100 инспекции ми направиха, мога да ви кажа какви сметки имам и къде съм изнесъл пари. Аз съм изнесъл пари не в една страна, аз съм превел от моя сметка в моя в друга сметка, в друга страна. След като съм си платил налозите. Нормално е да влагам и другаде. Вече сме се отвратили от бизнес средата, която има в България. Кажете ми откакто сме имали 450 милиона оборот 2020 – 2022 ние имаме 140 милиона оборот.

В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаш, толкоз по-добре, сподели той в изявление пред bTV.
Защо?

Велико Желев: Защото за две години и половина АПИ не е оповестила един търг за строителство на пътища. Говорят за милиарди, вложени в пътища, а няма нито един. За три години са пет търга. Кажете ми за три години по какъв начин ще оправим пътищата. Обяснете ми. Благодарим на актуалното държавно управление, че след толкоз време има светлина в тунела най-сетне стартира разплащането от строителните компании. По-голямата част от  сумите към този момент са разплатени. Имаше доста срещи сред господин Шишков и камарата на строителите в България и браншова камара пътища.

Лично срещахте ли се?

Велико Желев: Аз на по-голямата част като зам.-председател и като член на огромна част от срещите взех присъединяване. Тези срещи бяха доста ползотворни. Но господин Шишков заприказва за единни нерегламентирани разплащания към строителите. Ареста ви даже идва няколко дни, откакто той отиде на ССТ, план който вие и „ Хидрострой “ скоростно построи. Показа проби от асфалта, който е тъничък, че не са вложени материалите, които са декларирани. Мисля, че господин Шишков е измамен грубо от някого, тъй като няма по какъв начин един министър, който и да е той, да излезе и да каже, че са откраднати една трета от асфалтите в този път. Те  минаха по всички автомагистрали и видите ли една трета е открадната. Е добре: по какъв начин по този начин.

Казвате че министър Шишков е бил подведен. Кой подвежда министър Шишков?

Велико Желев: Аз не зная кой го подвежда. Може би има неприятни съветници. Няма по какъв начин, просто аз знам, че си почтен до доказване на противното. Няма по какъв начин един министър да отиде да вземе една ядка и да каже ето те са крадци. Как обиждаш фирмите и казваш, че крадат. Има си правила и ред. Аз не споделям, че ние сме безгрешни и че нямаме неточности, може да има компрометирани сектори и по тази причина си носим гаранциите. Ако има – отиваме.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР