Политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а

...
Политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а
Коментари Харесай

Асен Василев за добавките по Коледа: По-добре е хората да получават 223 лв. повече всеки месец

Политиката на държавното управление е пенсиите да се усилват трайно, а не да се дават еднократни добавки, а пенсиите да се държат ниски. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев за добавките по Коледа към пенсиите.

„ Предишните държавни управления замразяваха пенсиите и залъгваха хората с 50 лева по Коледа. Според нас по-добре е хората да получават 223 лева повече средства всеки месец. Не единствено 50 лева един път в годината “, безапелационен е финансовият министър.

Той напомни, че от 2021 година до момента минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст беше увеличена от 300 лева на 523 лева

Средната пенсия за последните три години набъбна от 432 лева към 1 декември 2021 година на 788 лева от 1 юли 2023 година

Политиката за трайно нарастване на пенсиите стартира с актуализацията на бюджета за 2021 година През септември същата година по предложение на финансовия министър Асен Василев беше общопризнат методът добавките към пенсиите да влязат трайно в общия размер на пенсията, а не като еднократни суми.

От 25 декември 2021 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст беше трайно повишен от 300 лева на 370 лева месечно. Беше повишен и коефициентът за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35%. Пенсиите бяха преизчислени. Средният размер на пенсията доближи 482 лева

От 1 юли 2022 година минималната пенсия беше увеличена от 370 на 467 лева, а междинната стана 675 лева От 1 октомври беше направено ново преизчисление на пенсиите. Това докара до приблизително нарастване със 136 лева на над 700 хиляди пенсионери и междинната пенсия доближи 729 лева

От 1 юли 2023 година минималната пенсия беше увеличена от 467 лева на 523 лева Средната пенсия се усили с 16,8% и доближи 788,10 лева, напомнят от финансовото министерство.

Коментарът на министър председателят Николай Денков

“Това, което знам е, че министърът на финансите го споделя като принцип. Че е доста по-важно да се покачат пенсиите, тъй че да има средства през цялата година, в сравнение с да им се дадат един или два пъти годишно. Представете си, че за 12 месеца вие дадете по 50 лв. на хората, това са 600 лв., които те получават през годината, само че другият вид, който, за жалост, хората са привикнали с него, вие не им давате тези 50 лв. месечно, давате им 50 лв. еднократно и те наподобяват щастливи, тъй като са получили 50, вместо да получат 600 лв. ”, сподели министър председателят.

По тематиката за нарастване на оптималния застрахователен приход Николай Денков сподели, че е извършена среща с министъра на финансите. В нея са взели участие представители на синдикатите, на работодателите и на ИТ промишлеността.

“Не им наложихме някакво решение, в противен случай, казахме им да обсъдят дори между тях, тъй като знаете, че там има разнообразни ползи ”, разяснява министър председателят и добави, че след разискването сред заинтригуваните страни се чакат техни оферти, които ще бъдат прегледани в работна група, и на база предложенията ще се търси решение, което да бъде припознато от всички ”, сподели министър председателят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР