Политика на правителството, за да не може да се наруши

...
Политика на правителството, за да не може да се наруши
Коментари Харесай

Ще обеднеем ли заради еврото? Шалапатова заговори за цената на живота и обеща по-високи пенсии

Политика на държавното управление, с цел да не може да се наруши покупателната дарба на пенсионерите, твърди общественият министър 

Дали българинът ще получава пенсията си в евро като еквивалент на левовете не е толкоз съдбовно, колкото в случай че размерът й изостане по отношение на цената на живота. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ общественият министър Иванка Шалапатова.

„ Размерът на пенсията би трябвало да подхожда на повишението на цената на живота. Това е политика на държавното управление, с цел да не може да се наруши покупателната дарба на пенсионерите. С 11% нарастване изпреварваме загубата от инфлация и на всички останали финансови опасности “, добави тя. 

След като водещият Златимир Йочев я попита по кое време ще забележим заплати и пенсии като на европейците, Шалпатова сподели, че незабавно, след влизането ни в еврозоната всички българи ще си дадат сметка какви са изгодите.

„ Ние не предвиждаме разтърсвания. Всички пенсии и обществени заплащания няма да се отразят на покупателната дарба, на качеството на живот, тъй като и в този момент сме обвързани с еврото “, съобщи тя. 

„ Не би трябвало да има боязън. Нека хората се срещнат с съответните данни и с опита на 20-те страни, като примерно Хърватска, която последно се причисли към еврозоната! Там не е регистриран спад на приходите от обществени заплащания “, сподели общественият министър.  

„ 20 страни към този момент са в еврозоната. Ако нямаше изгода, щяха ли множеството страни да имат упоритостта да са част от това семейство? “, попита тя. 

„ Подготовката на България върви доста добре. Очакваме позитив за стопанската система. Когато има пари в хазната, за всеки обществен министър е доста елементарно да влага запаси в общественото благополучие “, показа Шалапатова. 

Ако вземат заплата 1250 лв. в евро, ще получавате 635 евро, пресметна тя. 

Когато има закръгляне, ще е в интерес на хората, твърди министърът. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР