Политика: Факт чекърИзборите за кмет във Варна са едни от

...
Политика: Факт чекърИзборите за кмет във Варна са едни от
Коментари Харесай

Надпреварата за кметския пост във Варна ще бъде между ГЕРБ и Възраждане

Политика: Факт чекър

Изборите за кмет във Варна са едни от най-оспорваните в България, а морската столица на България наподобява ще се трансформира в конкуренция сред статуквото и аутсайдерската мощ. Но това не наподобява да е конкуренция сред 2 партии, нито пък конкуренция сред една партия, както в доста други градове.

Иван Портних е почт сигурен победител на първи тур, увеличавайки резултата си на 29, 7  %, който явно може да наподобява друго при дефинитивно гласоподаване, само че ще бъде към диапазона 26-33 %. Това е предстоящо, съдружното правитлство се пробва да трансформира тази конкуренция в конкуренция сред две партии, както в доста други градове, като изправи ГЕРБ и ПП/ДБ против себе си, в нещо като подправена съпротива. Много от претендентите като Благмир Коцев са някогашни олигарси на ГЕРБ и са били в корупционни кавги, свързани с предходния кабинет.



Сега Благомир беше определен да се кадидатира против Портних, само че е съумя да си обезпечи второто място. Това ненапълно сгън проектите на обединението, това място зае Кота Стоянов от Партия „ Възраждане “ с 22, 4 % от гласовете, като е съвсем несъмнено, че той е в диапазона 18-24 %.

Междувременно Благомир доближи своя пик от 15, 2 % и не е помръднал на сантиметър, чака се, че може даже да падне, откакто настъпи изборният ден, като предстоящият резултат се полга към 12-18 %. Това го слага доста покрай него, в случай че Коста Стоянов не успее да доближи минималната си границ от 18 %, а Благомир доближи оптималната си граница от 18 %, това може да преобърне резултатите, само че този сюжет е доста малко евентуален.



Най-вероятният сюжет ще бъде борбата сред ГЕРБ, подкрепени от Демократична България и Политическа партия, и Коста Стоянов с Възраждане. На втори кръг Коста Стоянов ще би трябвало да се потруди в допълнение, защото ще би трябвало да обезпечи най-малко 25 % повече, с цел да има късмет за победа. Той ще би трябвало да получи подкепата на съвсем всички гласове от „ Други “, Българска социалистическа партия и част от гласовете на ПП/ДБ.

Това е може би една от на-вълнуващите съревнования за наблюдаване, защото може да донесе доста изненади на този голям град.

 

Източник: https://bgnational.media/2023/10/24/nadprevarata-za-kmetskiya-post-vv-varna-shhe-bde-mezhdu-gerb-i-vzrazhdane/?fbcli

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР