Политическото влияние върху медиите е все по-видно, а медийният регулаторен

...
Политическото влияние върху медиите е все по-видно, а медийният регулаторен
Коментари Харесай

Велислав Минеков: Mедийният регулаторен орган не работи коректно

" Политическото въздействие върху медиите е все по-видно, а медийният регулаторен орган не работи правилно, като неговите членове съставляват политически интереси - да вземем за пример през предходната година четири от пет от членовете му са представлявали ръководещата към оня миг партия. "

Това съобщи министърът на културата проф. Велислав Минеков, който разиска на онлайн среща през вчерашния ден със зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по въпросите за полезностите и прозрачността Вера Йоурова нуждата от подсилване на медийната независимост и плурализъм в подтекста на законодателния пакет за свободата на европейските медии.

Минеков показа с безпокойствие на комисар Йоурова за главните проблеми, провокации и характерности, очертаващи медийната картина в страната, като обърна особено внимание, че България е последна в класациите за медийната независимост в Европа и на едно от най-ниските равнища в отчета на " Репортери без граници ", оповестиха от Министерството на културата (МК).

Той означи, че наред с множеството отчети и разбори през предходната година са извършени срещи и две конференции по тематиката за медийната независимост и прозрачността на собствеността в медиите с представители на Европейския парламент, само че обстановката не е изменена към днешна дата. Според Минеков тематиката за медийната независимост не се преглежда отвън Министерството на културата и се следи липса на публичен интерес към нея. По думите му е дребен постигнатият прогрес в изсветляването на въздействието върху медийните услуги и по-точно - по какъв начин хора на високи позиции във властта упражняват надзор върху частни медии. " Единствената смяна от предходната година насам е това, че министерствата в България фрапантно са понижили подпомагането на медии посредством систематизиране на обществени средства за реклама ", изясни министърът на културата. По думите му липсват данни за разпределението на обществените средства за реклама в медиите, като то е подложено на непрозрачни процедури и има основни подозрения, че обществените средства за реклама се насочват единствено към медиите, които са комфортни на властта през последните 10 години.

Загрижеността във връзка с медийната среда в България бе споделена и от Йоурова, която означи, че годишните отчети за върховенството на закона в Европейски Съюз разпознават тези проблеми, а в Мониторинга за медиен плурализъм България е оцветена в мрачно червен цвят, който отбелязва сериозността на обстановката, допълват от МК.

Минеков изрази вяра, че благодарение на законодателни промени на равнище Европейски Съюз, съответно посредством Европейския акт за свободата на медиите, обстановката за медийния бранш в страната ни ще претърпи позитивни промени. Вера Йоурова изрече удовлетворение от позитивната настройка към европейската законодателна самодейност и изрази убеденост, че актът дава решения за появяващите се опасности, измежду които непрозрачното систематизиране на обществени средства за реклама в медиите, политическата интервенция в публицистичната самостоятелност, и ще докара до доста удобен резултат върху страните членки на Европейски Съюз, като даде една мрежа за сигурност на равнището на Съюза, която да спомогне за решаването на съществуващите в тях проблеми. Тя сподели още, че се следят и други проблеми у нас - да вземем за пример разпространяването на дезинформацията, която въздейства изключително мощно върху публичното мнение в България и води до понижаване на доверието в обичайните медии.

По време на диалога бе коментирана и тематиката за заплашванията посредством правосъдни производства и напън върху публицисти от политици и олигарси, като бе изразена сериозна угриженост за честите сходни практики и невъзможността за отбрана - основно заради високите разноски за правосъдни каузи. По думите на Минеков изследване на Асоциацията на европейските публицисти демонстрира, че всеки десети публицист в България е обект на напън или е сплашван със правосъдни каузи. Той уточни също, че множеството публицисти се усещат сплашени от своите работодатели, а единствено преди дни някогашен шеф на една от най-големите малките екрани в страната е признал обществено, че върху него и малкия екран е упражняван сериозен политически напън. Велислав Минеков посочи, че поради проблеми с прокуратурата, която съгласно него е обвързана с политически партии от предишно ръководство, делата против публицисти и жители постоянно приключват в интерес на лицето, което е на висок пост, а всяко последващо такова решение води до от ден на ден тишина в медиите, като това се преглежда и като причина за неналичието на проверяваща публицистика в страната. Йоурова на Европейска комисия изрази схващане по отношение на проблематиката и акцентира своята убеденост, че законодателният пакет по отношение на стратегическите правосъдни производства, ориентирани против присъединяване на обществеността, съдържащ и рекомендация към страните членки, би имал позитивен резултат за устойчивостта на законодателството в народен проект.

По отношение на политическите зависимости и медиите в страната министър Минеков сподели още, че присъствието му в националната държавната телевизия не е мечтано, даже и в актуалната му функционалност на министър, като също по този начин имаlo слаб отзив по отношение на сигналите за корупция, изнасяни от него на постоянните конференции, които организира, с цел да се дава публичност на съществуващите проблеми, в това число и сигнали към Прокуратурата за корупция и злоупотреби с европейски средства по сигнали на ОЛАФ.

Той показа също с комисар Йоурова, че възнамерява да показа мнението си по тематиката за Европейския акт за свободата на медиите в границите на присъединяване си в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз през идната седмица в Брюксел, както и в диалози с представители на Европейския парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР