Политическото решение за прибързаното, според БСП, влизане на България в

...
Политическото решение за прибързаното, според БСП, влизане на България в
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Политическото решение за ускорено влизане на страната ни в еврозоната поставя рискове пред българската икономика и граждани

" Политическото решение за прибързаното, съгласно Българска социалистическа партия, влизане на България в еврозоната слага под риск българската стопанска система и жители ", съобщи от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев.
В дебата преди избора на шеф на Българска народна банка той не отхвърли положителната професионална подготовка и на двамата претенденти, само че акцентира, че Българска социалистическа партия не ги е подкрепила по следните безапелационни и кардинални аргументи:
„ Първо, тъй като явно за всички беше, че ръководещото болшинство наруши обикновените правила по механизма на подготовката и избор на началник на Българска народна банка – авансово беше разгласен спечелилият. Много необичайно и кому беше належащо ръководителите на парламентарни групи и ръководещото болшинство да афишират отново авансово в медиите аудио, видео, какъв брой гласове са събрали и кой ще бъде определен? Тогава какъв беше смисъла от провеждането на парламентарни процедури? Това двуличие с българските институции е неприемливо “, реагира социалистът.
По думите му Българска социалистическа партия има разлики с управлението на Българска народна банка и респективно с шефа по решението, което беше взето за ускорено влизане в еврозоната – и политически, и във връзка с икономическите последствия. „ Нормално е да има такива разлики, тъй като по този въпрос има полемики, причини и контрааргументи на Нобелови лауреати по стопанска система на някогашни ръководители на централни банки в Европа и отвън нея “, сподели проф. Румен Гечев.
По думите му обаче значимият въпрос тук е за какво след настояването на Българска социалистическа партия, импортирано документално от ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и от него Българска народна банка да даде на Парламента съответни планове за резултатите от бързото влизане на България в еврозоната, резултати във връзка с вноса, износа, спестяванията - такива планове на са предоставени.
„ Вие си спомняте, че тук в пленарна зала ние обсъждахме едни материали без автограф и щемпел, които бяха спорни. В обособени фрагменти на тези материали имаше безапелационна позиция,  че слагаме на извънреден риск конкуретноспособността на българската стопанска система и нямаше отговор на този въпрос. Т.е. – Българска народна банка и все още не е показала формален документ с стопански разбори за какво България би трябвало до ускорената пътека да влиза в еврозоната “, съобщи проф. Румен Гечев като даде образци с две високоразвити страни като Швеция и Дания,  провели референдуми по този въпрос преди повече от 20 години.
„ Техните нации споделиха „ не “ на еврото, техните макроикономически индикатори са по-добри от страни като Германия, Франция, да не приказваме за Италия, Португалия и другите по-малки страни. Ние желаеме да знаем от Българска народна банка и българското държавно управление за какво други по-развити страни от България – Полша, Унгария и Чехия изрично не разискват въпроса за еврозоната в този миг “, акцентира социалистът.
Проф. Румен Гечев още веднъж съобщи позицията на Българска социалистическа партия, че все още по всичко наподобява, Българска народна банка приема в забележителна степен политическо решение в синхрон с ръководещото болшинство. „ Нашето терзание е, че взимането на такова политическо решение и съгласно нас – преждевременно за влизане в еврозоната, слага в обилни опасности българските експортьори  и жители “, заключи националният представител от Българска социалистическа партия.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР