Политическото ръководство на Министерството на отбраната се опитва тихомълком и

...
Политическото ръководство на Министерството на отбраната се опитва тихомълком и
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Сделка за 400 милиона лева за радари за Българската армия се пробутва на тъмно!

Политическото управление на Министерството на защитата се пробва тихомълком и преди ротацията да пробута договорката за закупуване на 7 броя 3D радари за Българската войска на стойност 400 милиона лв. . Подобно на договорката с бронираните машини за пехотата, когато бяха закупени машините „ Страйкър Драгун “ на стойност 2,5 милиарда лева , процедурата е брутално погазена и обществото още веднъж ще бъде сложено пред приключен факт. Това сигнализира някогашният боен министър Красимир Каракачанов. 

Необходимостта от нови радари за БА е от основно значение за боеготовността на армията и по тази причина първите стъпки бяха направени още през 2019-2020 година Досегашната процедура постоянно е била планът за капиталов разход и финансовата рамка да се гласоподават в Народното събрание и по-късно министърът на защитата в гласуваните му механически параметри и бюджет да реализира процедурата на публичната поръчка при спортно начало сред няколко компании.

Но при този състав на политическо управление в МО всичко е обърнато с главата надолу – първо се договарят с компанията снабдител на въоръжение и чак тогава Народното събрание, сложено пред приключен факт с причини „ няма време “ и „ закани за националната сигурност “, гласоподава парите . Така беше със Страйкърите, по този начин се случва в този момент и с покупката на 3D радарите. Тази процедура освен е неточна към данъкоплатците, само че носи и съществени финансови вреди и напряко си „ плаче “ за прокурорска интервенция .

Защото както отбелязва тези дни една медийна обява, „ има заплаха състезанието за 3D радарите да се трансформира в следващата социална поръчка, която ще се реши не от конкурсното начало, а от лобистки ползи “ .

Още през август предходната година са получени предложения от пет водещи компании , производители на нужните ни радари. Това са „ Локхийд Мартин “ (САЩ) – с които имаме контракт за 16 изтребителя F-16, Block70, „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция) и „ Леонардо “ (Италия).

Министърът на защитата е назначил комисия от 33 души, които да оценят офертите .

По незнайни аргументи испанската компания, която е дала най-ниска цена – с към 60 млн. лева по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана . Така на процедура преди всичко се обрисува единствено с няколко точки преднина френската компания, следвана компактно от „ Локхийд Мартин “, израелската „ Елта “ и „ Леонардо “.

И тук стартират да се случват към този момент странни неща, акцентира Каракачанов. 

Вместо да се изиска от компаниите възстановяване на офертите в ценовата им част за да се спестят милиони , които са потребни и за други потребности на армията, политическото управление на Министерството на защитата взема решение това да не се прави, а да се пристъпи към класиране, договаряния и подписване на контракт .

„ И тук желая да поясня. Установена процедура е когато се получат първите предложения, постоянно да се изиска с писмо до компаниите снабдители те да подобрят, т.е. да понижат препоръчаните цени. Ще дам единствено някои образци от практиката в интервала 2017-2021 година, когато бях министър на защитата “ , разгласи още Каракачанов и уточни:

„ За възобновяване на летателната валидност на самолетите Спартан цената бе понижена с 3,5 млн. лева, макар че имаше единствено една компания монополист, която може да извърши тази активност, 4 млн. лева бяха открити за ракетите за МиГ-29, за ремонта на самолетите L-39 от поисканата цена от 34 млн. лева договорът бе подписан за 16,9 милиона лева За ремонта и модернизацията на Су-25 от планирана цена 130 млн. лева договорът бе подписан за 82 млн. лева Бронираните машини за специфичните сили при оферта от 50 млн. за 76 машини след възстановяване а офертата и договаряния за същите пари армията получи 98 машини – с 22 броя повече. Няколко пъти бе усъвършенствана офертата и за фрегатите, до момента в който се вмести в сумата, гласувана от Народното събрание – 820 млн. лева плюс придобиване към същата цена на спомагателни качества за 40 млн. лева, без да се усилят дадените от министерството пари. Дори при договорката за F-16 посредством договаряния цената бе понижена и спомагателните придобивки бяха към 150 млн. лева “

В съответния случай за покупка на седем 3D радара, както и при Страйкърите, става тъкмо противоположното! Вместо да изпрати писмо с искане за възстановяване на цената за радарите политическото управление се пробва да притиска комисията сходно писмо да не се изпраща в случай, че това е законната процедура ! Половината от 33-членната комисия не е съгласна с този метод, само че натискът продължава. Аргументът на политическото управление е че няма време, тъй като България е изправена пред опасност за своята национална сигурност . Това не е сериозен мотив, тъй като от идването на офертите – през август предходната година, до февруари тази година са минали към този момент 7 месеца, които са проспани. Ако се изиска възстановяване на офертите, това ще отнеме не повече от 20 дни . При състояние, че даже през днешния ден да бъде подписан контракт и Народното събрание гласоподава тези 400 млн. лева , доставката на радарите ще се реализира след 30-36 месеца – 3 години по-късно. Така че аргументът с войната в Украйна е извънредно неплатежоспособен.

„ Убеден съм, че в случай че се изиска възстановяване на ценовата оферта, най-малко две от фирмите ще смъкват доста цените – „ Локхийд Мартин “ има площад да го направи, тъй като тя създава изтребителите F-16 Block 70, за които към този момент сме заплатили над 4,5 милиарда лева И може да си го разреши. Израелската „ Елта “ – също, тъй като в актуалната политическа обстановка с войната в Газа за Израел сходен политически жест ще е от голямо значение. Италианците и французите също имат площад за по-добри предложения. Само че министърът бърза да подпише контракт, тъй като след средата на март може би няма да е към този момент министър. Явно, че парите на данъкоплатеца са последна грижа. Защо ли е това бързане? По тази тематика може да поразсъждаваме настрана “ , уточни още Красимир Каракачанов. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР