Политическият елит на България трябва да си даде сметка, че

...
Политическият елит на България трябва да си даде сметка, че
Коментари Харесай

Мария Цънцарова: Хората усещат, че „Фейсбук“ политиката създава фалш


Политическият хайлайф на България би трябвало да си даде сметка, че съществуването в комфорта на следените послания онлайн, построява един подправен облик и хората усещат това. Това сподели в изявление за btvnovinite.bg Мария Цънцарова - водещата на новото публицистично предаване на bTV „ Защо, господин министър? “.

„ Нашият екип ще постави всички старания в последния ден на седмицата да даваме отговорите на най-ключовите въпроси, да покажем развръзката на най-съществените сюжети, които се отнасят до живота на всеки един от нас “, акцентира тя.

Според нея „ политическите процеси нямат почивен ден и значимите неща, които ни се случват, не си поемат въздух през уикенда “.

По-долу следва цялото изявление:

- Защо, г-жо Цънцарова? На какви въпроси ще отговори новото публицистично предаване на bTV?

Защото имам вяра, че значимите въпроси би трябвало да бъдат задавани. Ние, публицистите, изискуем на нашите фенове отговорите на тези въпроси, като ги задаваме на хората, които взимат решения и носят отговорност за България. В рецесии, в изключителни обстановки, в сложни времена от нас публицистите се изисква още повече - да държим изпълнителната власт под контрола на сериозните ни въпроси и да представляваме обществото в диалозите с ръководещите.

Нашият екип ще постави всички старания в последния ден на седмицата да даваме отговорите на най-ключовите въпроси, да покажем развръзката на най-съществените сюжети, които се отнасят до живота на всеки един от нас. В последните години ни се случват толкоз доста невиждани събития едновременно, че на публицистите ни остава време да изясним къде, какво и по какъв начин се е случило. И до момента в който стигнем до най-важния въпрос „ Защо това се случва “, към този момент е пристигнала идната рецесия. Затова мисля, че е значимо всяка неделя да задаваме и въпроса „ Защо? “.

- Отношенията сред медии и власт в България постоянно са били извънредно комплицирани. Какво се промени през последните 2 години?

За мен връзките сред медиите и властта са ясно регламентирани. Като публицист, постоянно съм полагала старания да стигна до точния събеседник по дадена тематика. Винаги последвам еднакъв логаритъм в общуването с хората от властта – поканата ми към тях всякога включва изискването, че няма неразрешени тематики и въпроси. В хода на всяко изявление давам всичко от себе си, с цел да задам най-важните въпроси.

- От години политиците избират да се „ пускат “ онлайн в обществените мрежи, вместо да дават отговор на журналистически въпроси. Защо е значима публицистиката в епохата на „ Facebook “ и „ Инстаграм “?

Онлайн посланията са част от наложителните указания, които политиците освен в България получават от ПР екипите си. И това е в реда на нещата. Опасно е обаче този вид другарство да замества журналистическата работа.

За разлика от политиците и пиарите, работата на нас, публицистите, е да гледаме сериозно на всяко тяхно решение и изява. Надявам се, че политическият хайлайф на България да си даде сметка, че съществуването в комфорта на следените послания построява един подправен облик и хората усещат това. Все по-отчетливо се вижда сериозният метод и на публиката. Нито един пост на политик във виртуалното пространство не остава без сериозните мненията на хора с разнообразни убеждения. Затова се надявам, политиците да си дават сметка, че би трябвало да пазят тезите и решенията си като ги подлагат на теста на журналистическите въпроси.

- Кое беше най-трудното ти изявление като публицист в bTV? Защо?

Най-трудните изявленията постоянно са със събеседниците, с които най-вече съм желала да беседвам. И мощното ми предпочитание в огромна степен е произхождало от обстоятелството, че всички сътрудници желаят да им зададат въпросите си, а те рядко одобряват предложения за изявленията, не си служат с познатите политически клишета и имат толкоз бърза мисъл, че диалогът с тях е същинско предизвикателство.

- Някои споделят, че в почивните дни малкия екран би трябвало да демонстрира повече положителни истории и по-малко политика и „ тежки “ вести. Какво ще кажеш на тези хора?

Ще им кажа, че са прави и могат да открият тези истории в съботно-неделния ефир на bTV – в двете издания на „ Тази събота и неделя “ и в „ 120 минути “. Освен най-актуалните събеседници и достоверна информация за всичко значимо, което се случва, там ще видите работата на публицистите, които описват най-вдъхновяващите, най-емоционални и в последна сметка най-запомнящите се истории в българския ефир. Препоръчвам на всеки да гледа материалите на Радиана Божикова, Цвети Петрунова и Кристина Газиева и на всички останали сътрудници, несъмнено.

Животът, който живеем, обаче, от дълго време потвърди, а в този момент – още по-убедително, че политическите процеси нямат почивен ден и значимите неща, които ни се случват, не си поемат въздух през уикенда. Аз имам вяра, че за качествената публицистика няма почивен ден.

В неделя вечер ще се опитваме да слагаме точката по най-горещата тематика от седмицата. Няма да пестим старания да стигаме до отговорите на най-важните въпроси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Въпросите зададе Явор Николов
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР