Политическият блок БСП, Продължаваме промяната“ и Демократична България“ вече не

...
Политическият блок БСП, Продължаваме промяната“ и Демократична България“ вече не
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Съюзът ПП, ДБ и БСП приключи, местният вот блокира съставянето на кабинет

Политическият блок Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ към този момент не съществува, което е най-съществената смяна, която следим след предварителните избори на 2 октомври.

Нито един от водачите на главните партии не е податлив да заплати висока цена в името на това да има постоянен кабинет. Местните избори са част от спирачката да не се направи коалиция, тъй като никой не желае да влиза в непопулярна коалиция няколко месеца преди локалния избор.

Българският парламентаризъм е огромният губещ от политическата рецесия, само че лекарството не е промяна на модела от парламентарна към президентска република.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ".

Ганев уточни, че през последната година имахме доста явен блок от няколко политически обединения, които действаха единно. Това беше блокът, който поддържаше в продължение на 7 месеца кабинета „ Петков “.

„ Този блок – Българска социалистическа партия, „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ – към този момент не съществува в този му тип и очевидно имаме оттласкване на Българска социалистическа партия от Политическа партия и Демократична България. Това е значителната политическа смяна, която наблюдавахме през последния един месец “, акцентира политологът.

Според него това се отразява на опциите на Политическа партия да сформира коалиция.

„ До този миг размишлявахме в категорията, че ГЕРБ е в изолираност и мъчно може да сформира кабинет към себе си. В момента Политическа партия не се намира в по-изгодна обстановка. Има съдружен сътрудник в лицето на Демократична България, само че оттова нататък мъчно може да се каже кой от останалите парламентарно показани обединения, избира повече Политическа партия пред ГЕРБ “, съобщи Ганев.

Българският парламентаризъм е огромният губещ от политическата рецесия, в която се намираме от 2020-2021 година

„ Ако тази политическа рецесия не откри своето решение и се задълбочи, ще стартират да се чуват все по-силни гласове в посока на рецесия на модела, рецесия на парламентарния модел. Ще ни убеждават, че би трябвало лекарство и вълшебна пръчка, с която да решим тези проблеми. Лекарството и вълшебната пръчка ще са промяна на политическия модел от парламентарна към президентска република “, съобщи политологът от „ Тренд “.

За него е притеснително, че, излизайки от интервала на месиите, когато един човек идва и ни оправя всички проблеми, можем да влезем в интервал на месианските хрумвания. „ Някои от тях към този момент започнаха: ще сменим изборната система и ще решим проблемите си; ще създадем президентска република и всичко в България внезапно ще се оправи - и приходи, и обучение, и опазване на здравето, и инфраструктура “, изброи Ганев.

Според него казусът на огромна част от партиите и деструктивното държание на политиците е, че нито един от тях не е податлив да заплати висока политическа цена в името на това да има постоянен кабинет.

„ Това важи както за Политическа партия, по този начин и за ГЕРБ в някакъв смисъл. Ако изобщо има някакви разновидности за кабинет, те са два: единият вид е да се направи евроатлантическа коалиция, включваща ГЕРБ, Политическа партия и ДБ; вторият вид е коалиция на партиите на статуквото – коалиция вид „ Рашидов “, имам предвид партиите, които го поддържаха за ръководител на Народно събрание “, съобщи политологът от „ Тренд “ и добави, че и двата разновидността не са допустими за главните играчи в тях – Политическа партия и ГЕРБ, тъй като ще платят доста висока политическа цена. Още повече, че ще би трябвало да се ръководи в доста тежък интервал, в който ще има се заплати и висока обществена цена.

„ Всичко това 11 месеца преди локалните избори, които са най-важните за партиите. Местните избори са част от спирачката да не се направи коалиция, тъй като никой не желае да влиза в непопулярна коалиция няколко месеца преди локалния избор. Ако нямаше избори през идващите две години, обстановката можеше да наподобява по напълно различен метод “, акцентира Ганев.

Той уточни, че през последните няколко години върви развой на доста мощна фрагментация на политически племена, където всеки водач приказва единствено на своите. Това важи и за двата най-големи електората.

„ Партиите са се затворили и електоратите чуват единствено своите водачи и не възприемат отсрещната страна. Каквото и да се каже то остава единствено в границите на твоята политическа група, без да засегне прекомерно доста хора отвън нея. Част от доказателството за затварянето в тези политически общности е ниската изборна интензивност. Посланията на нито един от водачите не реализират по-масов резултат, а си остават затворени в една относително по-малка група от твърдия му електорат “, съобщи пред БГНЕС Димитър Ганев. /БГНЕС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР