Политическите сътресения и повишаването на лихвените проценти от страна на

...
Политическите сътресения и повишаването на лихвените проценти от страна на
Коментари Харесай

Дългова криза застрашава Италия

Политическите разтърсвания и повишението на лихвените проценти от страна на ЕЦБ още веднъж разпалиха страховете от дългова рецесия, като всички още веднъж насочиха вниманието си към разноските по заемите.

Когато Европейската централна банка приключи паричната поддръжка през юни, спредът - деликатно следената разлика сред немските и италианските 10-годишни лихвени проценти - скочи до 245 пункта, което е най-високата стойност от две години насам.

Новината, че ЕЦБ възнамерява инструмент за битка с нарасналите разноски по заемите в еврозоната, го намали краткотрайно, само че в четвъртък той още веднъж набъбна, откакто министър-председателят на Италия Марио Драги предложи оставката си.

Президентът Серджо Матарела отхвърли да одобри оставката на Драги, като изпрати премиера още веднъж да приказва пред Народното събрание тази седмица, заяви Агенция Франс Прес.

Дори и без политическата рецесия Италия е изложена на риск поради " размера на дълга си, ниския си ритъм на напредък и мощната си взаимозависимост от съветския газ ", съобщи пред Агенция Франс Прес Жил Мок, основен икономист на AXA Group.

Италия има голям дълг от над 2,7 трилиона евро (2,7 трилиона долара), или към 150% от Брутният вътрешен продукт - най-високият в еврозоната след Гърция, макар че съотношението дълг/БВП стартира да се свива.

Страната от дълго време изостава от останалите в еврозоната: сред 1999 година и 2019 година стопанската система ѝ е повишена единствено със 7,9% спрямо 30,2% в Германия, 32,4% във Франция и 43,6% в Испания.

През 2021 година брутният вътрешен артикул на Италия се усили с 6,6 % след спада през 2020 година, дължащ се на пандемията от ковид.

Италианската централна банка чака Брутният вътрешен продукт да се усили с 3,2 % през 2022 година - само че тази стойност може да спадне до под 1,0 %, в случай че доставките на съветски газ бъдат прекъснати поради войната в Украйна.

Италия разчита на Европейския проект за възобновяване да подтиква растежа. Тя е най-големият бенефициент, който ще получи 191,5 милиарда евро (193 милиарда долара), в случай че извърши поредност от поискани от Европейски Съюз промени.

Напускането на Драги обаче ще изложи тези промени на риск. И защото огромната му коалиция е в хаос, вероятността страната да отиде на предварителни избори след лятото е огромна.

След като стана министър-председател още през февруари 2021 година, 10-годишният лихвен % по заемите падна под 0,5 %.

Сега тя се е покачила до 3,4 %.

„ Ако държавното управление на Драги падне на следващия ден, не мога да си показва какво ще се случи със спреда ", сподели Франко Павончело, професор по политически науки в университета " Джон Кабот " в Рим. 

Победа на извънредно десни или популисти на изборите би натежала доста върху спреда, тъкмо както се случи през 2018 година, когато антиимигрантската Лига на Матео Салвини сплоти сили с тогавашното антисистемно Движение " Пет звезди ".

Моек показва, че „ точно натискът върху Италия убеди ЕЦБ да вкара " инструмент за ограничение на разликите в разноските по заеми, пред които са изправени най-нестабилните членове на валутния клуб.

Целта е да се противодейства на спекулациите и да се предотврати завръщането на дълговата рецесия, която раздруса еврозоната през 2012 година

Главният икономист на Уникредит Ерик Нилсен съобщи, че неочакваното повишаване на лихвите през юни - когато ЕЦБ приключи паричната поддръжка - е било чиста нечиста сделка, " без да отразява действителен проблем с неплатежоспособността ".

" Италия се преглежда като най-уязвимата страна, по тази причина точно против нея се спекулира ".

Но едно крайнодясно държавно управление в Италия би усложнило нещата: по този начин наречените " спестовни " страни в Северна Европа в частност не са склонни поддръжката на ЕЦБ да се дава на евроскептични страни.

Ще докара ли повишението на лихвите до срив на обществените финанси? " Не, тъй като лихвените проценти би трябвало да се покачат доста внезапно и трайно, с цел да стартираме да следим проблеми с платежоспособността ", съобщи пред Агенция Франс Прес икономистът от Natixis Хесус Кастийо.

Особено като се има поради, че италианските облигации са със междинна дълготрайност над седем години, което значи, че повишението на лихвите няма да се отрази незабавно на дълга.

Нещо повече, банките са в по-добро положение, в сравнение с през 2012 година

„ Икономическите основи остават съвместими с дълготрайната резистентност на дълга ", сподели Кастийо.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР