Политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и

...
Политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и
Коментари Харесай

Избори през март, защото след празници хората са в депресия и гласуват протестно

" Политическите партии се готвят за предварителни избори напролет и конфликтът ще бъде по линията на изборното законодателство и методът, по който се създадат изборите. Винаги преди избори ползата към изборното законодателство е доста висок ". Това съобщи доцент Стойчо Стойчев, политолог и академични учител пред БНР. Той изрече мнение, че от гласуването с хартиени бюлетини ще завоюва изборната интензивност.

По думите му най-големият поръчител за честността на едни избори е това, че на всяко равнище на изборната администрация има представители на другите политически сили, които се явяват на тези избори:

" Този съвместен надзор подсигурява честността на вота и вярното отчитане на резултатите, както са подадени от гласоподавателите ".

" Общата рекомендация на ОССЕ е, че там, където има ниско доверие в изборния развой, въвеждането на електронно, машинно, отдалечено или по пощата гласоподаване единствено усилва недоверието в изборните резултати, защото тези способи значително не разрешава да се наблюдава първичният глас ", изясни Стойчев.

Политологът предвижда и още разграничителни линии сред партиите, които ще се изострят до евентуалните предварителни избори през март. Според нето такива ще са тематиките за бюджета на страната и за позиционирането им по отношение на войната в Украйна.

" Забавянето в процедурите по съвещания и връчване на проучвателни мандати от президента е за предварителните избори да не са през януари или февруари ", счита политологът.

Според него, след празниците хората са в депресивни положения, тъй като се връщат на работа, похарчили са доста пари, задлъжнели са, а и сметките за отопление и ток са по-високи. Тогава се гласоподава доста по-протестно и се избират даже антисистемни варианти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР