Политически реакции след решението на Върховния административен съд да се

...
Политически реакции след решението на Върховния административен съд да се
Коментари Харесай

Политически реакции след решението ВАС да се върнат машините за гласуване

Политически реакции след решението на Върховния административен съд да се върнат машините за гласоподаване. От ГЕРБ и Движение за права и свободи бяха единомислещи, че решения на съда не се разясняват.

От ГЕРБ обявиха, че тематиката не би трябвало да се политизира. Като обявиха, че решенията на съда не би трябвало да се разясняват, а да се извършват. Във „ Facebook ” от партията на Бойко Борисов приканиха политиците да почитат решенията на самостоятелните български институции и да не ги употребяват за партийна агитация.

Делян Пеевски от Движение за права и свободи настоя институциите да подсигуряват свободата и сигурността на вота. Според него решението на Върховен административен съд във връзка с машинното гласоподаване не предстои на коментар, защото уважението към решенията на съда е главен либерален принцип.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи пред публицисти, че щом по този начин е решил съдът, значи по този начин би трябвало да бъде.

От партия „ Възраждане ” също разясниха решението като прецизираха, чебългарският жител би трябвало да избира на кого да има вяра - на ДАНС или на Върховния административен съд. По думите им несъгласието в позициите е " следващият признак за разпад на държавността ".

Припомняме, че Върховният административен съд се произнесе по проблема с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на локалните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се анулира решението на ЦИК.

„ Върховният административен съд анулира като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени ”, оповестяват от Върховен административен съд.

Общо 12 тъжби постъпихав събота по електронен път от ЦИК във Върховен административен съд. Съгласно Изборния кодекс те би трябвало да бъдат прегледани и по тях да има правосъдно изговаряне в тридневен период от постъпването им. Подаденитежалби са от ПП-ДБ, Политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на гласоподаватели.

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР