Политическата нестабилност със сигурност е основен проблем пред чуждестранните инвестиции.

...
Политическата нестабилност със сигурност е основен проблем пред чуждестранните инвестиции.
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Политическата нестабилност е основен проблем пред чуждестранните инвестиции

Политическата неустойчивост сигурно е главен проблем пред задграничните вложения. Това съобщи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов по време на блицконтрола в отрасловата парламентарна комисия, съобщи Българска телеграфна агенция. Той подсети, че след началото на войната в Украйна е имало леко оттегляне на фирмите, като няколко плана са били " на пауза ", само че от началото на август и през септември се вижда противоположна наклонност - " по-скоро на увереност в дейностите на задграничните вложители и нараснал интерес ".

 

Сред факторите за тази наклонност министърът открои пандемията от коронавирус, която тласка европейските компании да се преориентират по-близо до " дома ", енергийната рецесия в Европа, която в частност се отразява на интереса на немските компании към места със сигурни източници на сила. Имаме нараснал интерес и в този момент е моментът с помощта и на Народно събрание да си създадем " домашното " от нашата страна, обърна се министърът към членовете на икономическата парламентарна комисия.

 

Той заяви, че компаниите " бягат " от вложения на " зелено ", като желаят подготвени здания, в които да влязат и да стартират работа. Сред аргументите за това министърът уточни неприятния имидж на бюрократичните процедури във връзка с строителството в България, бавното издаване на разрешителни и присъединение към ток и вода. По тази причина съгласно министъра е належащо да се засилва популяризирането на индустриалните зони и изключително тези в границите на НКИЗ.

 

Сега е моментът България да поеме в някаква степен риска да влага в основаването на хубави индустриални зони, които сме сигурни, че в къси периоди ще можем да напълним с вложители, добави министърът.

 

По думите му към този момент е належащо да се влага авансово в инфраструктурата и да се покаже на вложителите подготвена индустриална зона, с подготвени имоти. Това е значимо изключително в миг, в който компаниите са изправени пред нуждата от това да вземат бързи решения за предислоциране, счита министърът и предложи в тези зони да има издигнати оборотни халета. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР