Политическата криза, в която се намира страната ни, води до

...
Политическата криза, в която се намира страната ни, води до
Коментари Харесай

Сова Харис: 20% от българите искат нови избори, други 20% подкрепят кабинет на ГЕРБ

Политическата рецесия, в която се намира страната ни, води до все по-голямо отчаяние измежду гласоподавателите. Доверието към държавните институции и политическите партии става все по-ниско. Най-популярните политически субекти гравитират към 20% утвърждение от всички гласоподаватели, а Народното събрание спада даже под 10%. 

 

Това демонстрират данните от експресно телефонно изследване, представително за пълнолетното население на страната, извършено от " Сова Харис " по метода на стандартизираното телефонно изявление в интервала 23-25 април 2023 година измежду 1010 български жители. Изследването е по поръчка на dir.bg.

 

Около една трета от българските гласоподаватели не могат да преценяват кой е по-добрият вид за развиване на страната ни. Натежават мненията, че е по-добре да се излъчи кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС (20%). Същият дял (19,6%) гласоподаватели смятат, че е по-добре да се проведат нови изключителни парламентарни избори. България да се ръководи от кабинет, излъчен от третия мандат, избират 17,0%, а 11,4% смятат, че е по-добре държавно управление да бъде излъчено с втория мандат на ПП-ДБ. 

 

Според към една четвърт от гласоподавателите, някои от министрите би трябвало да останат и в идващия кабинет. 29,8% от интервюираните смятат, че служебното държавно управление се оправя сполучливо. Негативните оценки доминират – 41,6%. 

 

Най-висока оценка за работата си получава служебният министър-председател Гълъб Донев – 35,6% смятат, че той се оправя сполучливо. Висока поддръжка има и за министъра на младежта и спорта Весела Лечева (30,4%) и обществения министър Лазар Лазаров (30,0%).

 

Интересни са данните, които демонстрират какви са измененията в настройките на гласоподавателите, в случай че се стигне до осъществяване на нови изключителни парламентарни избори. 11,8% ще гласоподават за политическа мощ, друга от тази, за която са дали своят вот на 02.04.23. Други 11% декларират, че са дали своят вот през април т.г., само че на последващи изключителни избори няма да гласоподават. 5,8% не са дали своят вот през април, само че на идващите ще гласоподават. 

 

Изводът е, че разочарованията са огромни и могат да провокират значими разбърквания при още по-ниска изборна интензивност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР