Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро е под

...
Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро е под
Коментари Харесай

Забраниха на Болсонаро да се кандидатира за президент

Политическата кариера на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро е под сериозна въпросителна, откакто във Федералния електорален съд се сфомира болшинство от съдии, подкрепящо решението да се забрани на Болсонаро да се кандидатира за период от осем години – до 2030 година на съображение корист с власт, съобщи Ройтерс.

Четирима от седемте съдии към този момент са дали своят вот Болсонаро да бъде упрекнат в корист с власт и операция на медиите, като е провел подставени лица да изразят неоснователни подозрения по отношение на електронното гласоподаване в Бразилия. Още двама федерални съдии оставаше да гласоподават все още на информацията на Ройтерс, само че техният избор се оказва без значение.

Болсонаро, който е някогашен капитан от армията и загуби с дребна разлика изборите през октомври от левия си конкурент Луиз Инасио Лула да Силва, беше упрекнат в основаване на общонационално придвижване за катурване на резултатите от президентските избори.

В резултат се стигна до безредици, чиято кулминационна точка беше на 8 януари тази година, когато хиляди протестиращи поддръжници на Болсонаро нахлуха в държавните здания в столицата Бразилия.

Председателят на съдийския състав по делото – Бенедито Гонсалвес, гласоподава по-рано тази седмица за това някогашният президент на страната да бъде лишен от право да заема президентския пост за осем години, написа Българска телеграфна агенция.

Болсонаро отхвърли да направил каквито и да било незаконосъобразни дейности и разгласи, че подаде тъжба във Върховния съд на Бразилия.

„ Аз не съм атакувал изборната система. Просто показах някои нейни недостатъци “, съобщи Болсонаро в изявление за локално радио през днешния ден, преди да стане ясно решението на електоралния съд. „ Това дело е лишено от всякаква логичност. “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР