Политическа сила,която представлява лявото политическо пространство е заплашена от пълна

...
Политическа сила,която представлява лявото политическо пространство е заплашена от пълна
Коментари Харесай

Крум Зарков пред Фрог: Когато БСП гори, не мога да гледам от прозореца

Политическа мощ,която съставлява лявото политическо пространство е застрашена от цялостна маргинализация. Ние сме в една колаборация с " Продължаваме промяната " и това беше единствената опция, с цел да няма реванш от страна на стауквото.

Това споделя пред Фрог нюз социалистът Крум Зарков, който е претендент за ръководител на Българска социалистическа партия.

- Да стартираме с един информативен въпрос - ще има ли съвещание на Конгреса на Българска социалистическа партия в събота?

- Към момента, в който приказваме, да. Не виждам индикации да се отсрочва.

- Г-н Зарков, за какво Корнелия Нинова сподели, че било почтено да се кандидатира отново за ръководител на Българска социалистическа партия?

- Аз не бих могъл да разясня думите и. Още повече, че като претендент не е вярно да разясня други кандидатури. Мога да кажа единствено, че преизбирането на Корнелия Нинова за ръководител на Българска социалистическа партия ще е обричащо за партията.

- Вие перефразирате една мисъл на Ширак и казвате, че не може да стоите на прозореца и да гледате по какъв начин Българска социалистическа партия гори?

- Така е. Надявам се повече членове и симпатизанти да се усещат по същия метод. Вижте, в Българска социалистическа партия преди всичко са членовете и симпатизантите и по-късно е управлението. Низходящият резултат на три поредни вота е индикативен, че тази линия на партията няма бъдеще. Следователно, в случай че сме виновни, би трябвало да погледнем на казуса по различен метод и дя създадем смяна. Тя е личностна, тя е политическа, тя е организационна. Практически би трябвало да стартира от на следващия ден, с цел да сме подготвени за локалните избори през 2023 година За да се възстановим от тежкото положение, в което се намираме, би трябвало да се посветим изцяло на тази идея и да го създадем още в този момент.

- Участието на Нинова във властта ще и помогне ли в борбата за лидерския пост в Българска социалистическа партия?

- Възможно е и по този начин да считат някои. Само че на всички би трябвало да е ясно, че присъединяване във властта единствено по себе си не взема решение проблемите на Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова и другите ни министри, както и парламентарната ни група, би трябвало да допринесат за едно доста по-качествено, по-почтено и по-социално ръководство. Проблемите на Българска социалистическа партия не могат да се решат с назначения на места. Нещата са надалеч по-дълбоки. Българска социалистическа партия е политическа мощ от 130 години, която е застрашена за своето бъдеще. Хоризонтът на Българска социалистическа партия е надалеч по дълъг от присъединяване в едно държавно управление. Надявам се, че доста членове и огромна маса от последователи на лявото го схващат.

- Плюс това попадането във властта е сякаш по стичане на събитията?

- Така е. Българска социалистическа партия не е във властта по силата на изборния си резултат, а по силата на политическите условия. Аз поддържах и не преставам да поддържам това присъединяване, макар че осъзнавам риковете, които произтичат от него. Преди година и половина започнаха митинги, имаше политическа рецесия. Стана ясно, че се желае ново държавно управление, което да не включва ГЕРБ и съдружниците им. Това беше нуждата към този миг. Затова би трябвало освен да стискаме палци, а да оказваме помощ на това държавно управление във всяко негово деяние. Политическа мощ, която съставлява лявото политическо пространство е застрашена от цялостна маргинализация. Това би трябвало да бъде предотвратено от хората, които смятат, че нито Българска социалистическа партия е изчерпала капацитета си,нито лявото е изгубило персперктивата. А в противен случай...

- Вие бяхте на Националния съвет на младите социалисти. Как ще коментирате безапелационната им поддръжка за вашата кандидатура и рецензиите към Нинова в деклрацията на форума?

- Те обявиха поддръжка за смяна с причините, които споделям пред вас. С причините, които скрито или очевидно се споделят от социалситите в България. Мога да разясня единствено,че съм впечатлен от тяхната храброст, от техния кураж. И съм окуражен от това, че младежите в Българска социалистическа партия не се подават на изкушението просто да седят в профил и да гледат мача. А показват искрено и почтено своята позиция и са подготвени да я отстояват. В това те могат да разчитат напълно на моята поддръжка.

- Младите в Българска социалистическа партия упорстват за слагане на завършек на споровете вътре в Българска социалистическа партия и в къси периоди да бъде признат проект за подготовка за локалните избори през 2023 година и за европейските през 2024 година?

- Мисля, че в това има здрав разсъдък. Българска социалистическа партия има потребност от консолидация. Не бива да дава за себе си картина на враждуващи, а на организация от съидейници. Въпросът е по-дълбок. Независимо дали си редови член на Българска социалистическа партия или си в органите на Народно събрание, всеки би трябвало да вижда своето съображение да е част от партията. И това съображение не може да бъде единствено и само в преданноста на ръководителя или на локалния престиж. То би трябвало да бъде политическо и може да бъде политическо съображение. Цялата атмосфера в партията ще се промени с смяна на качеството на нейните решения. Българска социалистическа партия има нужда да притегля, а не да изключва. Не споделям, да си затваряме очите пред неуместно държание на членове от върховете на партията. Но има способи за това, разказани в устава.

- Помня, че Нинова бе приветствана за отношението и към Георги Гергов и някои други като него. Но социалистите се раздвоиха при изключването от Българска социалистическа партия на Кирил Добрев?

- Вижте, Българска социалистическа партия дълго време води борба със своите вътрешни врагове. А в това време се оказа, че имаме външен проблем - наши гласоподаватели не гласоподават за нас. Няма да пазя никого, нито да посочвам с пръст никого. Знам единствено, че имам вяра в актуалното водачество, което не е да посочваш, кой да бъде изключен или да казваш по малкия екран кой е добър или неприятен. А да видиш хората, с които разполагаш и да дадеш опция те да осъществят своите качества и да предотвратиш всякаква опция те да злоупотребят с позицията, на която са. Изключването е постфактум. Щетата към този момент е нанесена. И резултатите го демонстрират, макар аплодисментите за изключване. В последна сметка резултатите са това, което е оценката на обществото като цяло.

- Готов ли сте, решен ли сте да сложите завършек на подмяната на левия дневен ред в Столетницата?

- Ще ви кажа за мен какво е левият дневен ред. Ние би трябвало да определим стратегическите си цели: премахване на бедността; създаване на хомогенно общество и очистване на неравенства; възстановяване на качеството на живот на всички, освен на най-богатите; В този ред на мисли би трябвало да се борим и с модернизацията на цели публични групи, освен за малцинствата. Милион и половина трудещи се и още толкоз пенсионери живеят изключени от обществено-икономическия живот поради ниските приходи, които получават. Необходимо ни е радикално друг стопански модел, който да не облагодетелствува едни за сметка на други.

- Как ще коментирате, че някои симпатизанти на Българска социалистическа партия гласоподаваха за " Възраждане " и някои други партии на последните избори, пък и преди този момент?

- Да, някои са дали своят вот за " Възраждане ", други за " Продължаваме промяната ", трети за Има Такъв Народ. Въпросът е, не за какво са дали своят вот за тях, а за какво не са гласувализа нас. И този въпрос няма елементарен отговор. Освен отношението към президента, което повлия на резултатите от изборите има идруг политически проблем. Хората чакат от Българска социалистическа партия да очертае модел на общество и страна, в която да живеем. Тези цели, за които споделих, могат да бъдат подкрепени с съответни политики- ограничение на бедността, въвеждане на разбиране " най-малък приход ", внимание върху качеството на живота, нов обществен контракт, обществен разговор. Това са неща, които освен би трябвало да вписваме в стратегиите, а да работим за тях всекидневно. Може би избрахме неверните тематики. В същото време не желая да съм и прекалено сериозен. През 2017 година политиката напълно естествено се завъртя към " за " и " срещу " един олигархичен модел на ръководство. Ние взехме вярната позиция. Но сякаш се появиха други, с по привлекателни хрумвания и не усетихме този миг. Затова си разреших да заявя несъгласието си с водената плитика още през април. Още на първите избори предходната година стана ясно, че нещо не е наред. Трябваше да се поправяме. Трябваше и да съблюдаваме параметрите на новия публичен контракт. Вместо това ние взехме решение да се снишим и резултатът е пагубен.

- Тези неща не ги ли поставяхте пред управлението, не говорехте ли с Нинова по казуса?

- Поставих ги на съвещание на ИБ още през април, след което си подадох оставката, тъй като става дума и за персонална отговорност. И постоянно съм поставял проблемите пред органите на партията. Да, не съм ходил по медиите, само че върших всичко, което е по силите ми, за по-добър избирателен резултат в този интервал. За страдание, всичко кето споделих на съвещанието на ИБ,се оказа правилно.

- Г-н Зарков, загърбихте ли към този момент обвиняванията в джендърство и " човек на Радев "?

- Обвинения, офанзиви и други такива не ми въздействат. За страдание те са част от немного приятната политическа атмосфера, в която живеем. Жалко е, че те са част и от вътрешно-партийната атмосфера. И това в последна сметка би трябвало да се промени. Една от тематиките ми ще бъде, фактически хората да изпитват задоволство от обстоятелството, че са членове на Българска социалистическа партия. А не терзание, че ще бъдат жигосани и просто преброявани. Политическата партия, с изключение на всичко друго, е и общественост. Хора, които споделят една обща концепция и на методите, по които да я реализиран. А не жертви на една непрекъсната братоубийствена война.

- Как ще кометирате кадровата политика на ръковдството на Българска социалистическа партия във в. Дума. Отстраняването на Велиана Христова и Велислава Дърева бе посрещнато на нож освен от социалистите, само че и от видни общественици, политици и самостоятелни публицисти?

- Ха, тук не може да става дума за каквато и да е кадрова политика. Тук става дума за премахване на хора, с които може да си склонен или да не си склонен, които са градили в продължение на 30 години собствен личен престиж и в последна сметка водещи във флагмана на левия щемпел в. " Дума ". Тук не може да има никакви съмнения - това, което се прави е надълбоко погрешно. То е и нездравословно, както се вижда. Минаха два-три месеца от изборите, Българска социалистическа партия е във властта макар пагубния резултат и какви са вътрешнопартийните вести, които излъчваме към обществото? Изключвания и саморазправи! Мислите ли, че това може да докара до напредък, до смяна на метода,по който българските жители гледат на Българска социалистическа партия?!

- Какво е отношението на управлението на Българска социалистическа партия по отстраняването наглавния прокурор Иван Гешев? Като че ли други партии имат по-ясна позиция по въпроса?

- Българска социалистическа партия се разгласи за оставката на Иван Гешев още по време на митингите. КорнелияНнинова е чела заявления по казуса и от парламентарната естрада. Съвсем неотдавна парламентарната ни група се причисли към обща декларация на обединението по въпроса. Мисля, че тук няма съмнения.

Друг е въпросът по какъв начин разпространяваме тематиката, дали е една от тези, по кито Българска социалистическа партия приказва най-често.

- Вашата първа оценка за работата на министрите от Българска социалистическа партия в новото държавно управление?

- Рано е за такива оценки. Но съм съпричастен към всичките им старания. Ще направя всичко, което зависи от мен, министрите да се показват по най-хубавия метод. Това е значимо. Но е още по-важно е, че страната ни има потребност от мощна, обективна, обществена политика.

- Продължава ли положителната връзка сред Сорбоната и Харвардското ръководство.

- Ха-ха! Прощавайте, но този сюжет ми убягва. Ние сме в една колаборация с " Продължаваме промяната ". Сега работим дружно. И това беше единствената опция, с цел да няма реванш от страна на стауквото.

- Може би ще коментирате визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония?

- Очевидно е, че министър-председателят и държавното управление пробват да динамизират разговора с РСМ. Но за мен по-важно бе провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност, на който се стигна до единна и ясна позиция. Тя задължава премиера. Оттук нататък би трябвало да има разговор, работни групи и този развой да върви напред.

- Смятате ли, че има външен напън от други страни по проблема със Северна Македония?

- Ясно е, че доста страни се интересуват от протичащото се сред България и С. Македония. Но нали някой не си показва, че външна политика се прави, без да има напън. Една страна отстоява и работи макар този напън. Така че не бих драматизирал ненужно. Но въпросът за Македония е основен за българската външна политика като цяло. И все още е значимо да се означи единната позиция на всички фактори в българската страна.

- Има ли социалистът Крум Зарков скрити козове за идната лидерска борба за Българска социалистическа партия с Корнелия Нинова?

- Най-големият коз,който имам и той не е прикрит, е политическата логичност и нормалността. Когато един ръководител е подал оставка, е време за нов ръководител. Това е неоспоримо. Надявам се и други от Българска социалистическа партия да проявят храброст, да проявят отговорност, да заявят своите хрумвания и да се получи едно качествено съревнование и едно качествено състезание за визиите, каква би трябвало да бъде и каква ще бъде ролята на най-голямата лява партия за България.

Разговаря: Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР