Полезно ли е бялото вино? Да, червеното вино се разглежда

...
Полезно ли е бялото вино? Да, червеното вино се разглежда
Коментари Харесай

Въздействието на бялото вино върху вашето здраве

Полезно ли е бялото вино?

Да, аленото вино се преглежда като свещения граал на алкохола във връзка с изгодите за здравето от антиоксидантите, които съдържа, и с право.

Но бялото вино също е потребно и макар че, не съдържа същите мощни антиоксиданти като аленото вино, то има някои сходни изгоди за здравето, като да вземем за пример понижаване на риска от сърдечни болести.

Защо бялото вино е потребно за вас?

Калориите варира съгласно сорта вино, само че приблизително ще приемете към 129 калории на чаша бяло вино от 140 гр.

Освен калориите, вашата чаша бяло вино е цялостна с антиоксиданти, с помощта на фенолни съединения, които оказват помощ на тялото ви да се бори с оксидативния стрес. Говорейки за стрес, чаша бяло, маса другари и малко чист въздух са положителни за понижаване на хормоните на напрежението и за поддържане на здравето.

Антиоксидантният състав на европейските бели виновност е съпоставим с този на зехтина. Също по този начин белите виновност могат да бъдат също толкоз ефикасни, колкото алените, за положителната функционалност на сърцето и артериите.

Проучване демонстрира, че бялото вино спомага за възобновяване на ендотелните кафези. Ендотелните кафези подреждат кръвоносните Ви съдове, заради което бялото вино има защитни изгоди за сърцето. ( 1 )

Друго изследване от 2018г., оповестено в Journal of Nutritional Biochemistry, извлича полифенолите, които съдържа бялото вино, и ги ползва върху мишки. Учените откриват, че мишките имат по-малък риск от развиване на проблеми, които водят до заболяването на Алцхаймер. Това изследване е значимо, защото преглежда антиоксидантите, характерни за бялото вино. ( 2 )

Освен това, разнообразни изследванията демонстрират, че умерената консумация на алкохол може да поддържа напъните за намаляване. ( 3 )

Френският абсурд

Един от най-известните случаи за изгодите за здравето от виното се назовава френският абсурд. Във Франция е всекидневно да се яде храна с високо наличие на наситени мазнини, която нормално идва от скотски артикули като месо или млечни артикули.

Странно е, че процентът на сърдечните болести не е доста висок във Франция. В съпоставяне с други страни, потреблението на вино е по-висока и някои откриватели настояват, че виното може да компенсира огромното количество употребявани наситени мазнини. ( 4 )

Силата на полифенолите

Проведени са по-малко проучвания върху бялото вино, тъй като аленото вино се счита за по-полезно. Голямата разлика сред аленото и бялото е наличието на полифенол. Червеното вино има към 10 пъти повече количество полифеноли от бялото вино. Полифенолът е антиоксидант, открит в растенията.

Според публикация от ScienceDirect, полифенолите са едни от най-хубавите субстанции за попречване на метаболитен синдром. Метаболитният синдром може да докара до проблеми като сърдечни болести и диабет. ( 5 )

Как антиоксидантите оказват помощ?

Феноли и други антиоксиданти могат да понижат възпалението, което предизвиква проблеми като сърдечни болести. Свободните радикали, които са молекули на кислорода, които се носят към тялото ви, могат да причинят увреждане, което води до сърдечни болести. Клиниката в Кливланд изяснява, че антиоксидантите, които обезвреждат свободните радикали, могат да ви предпазят от сърдечни болести. ( 6 )

Червено или бяло вино?

Проучванията на аленото вино демонстрират, че то има повече преимущества от бялото, по тази причина някои се придържат към аленото.

Червеното и бялото вино имат доста сходни хранителни профили.

Разглеждайки наличието на хранителни субстанции в чаша от 148 мл, можете да видите, че има някои разлики: ( 7 ) ( 8 )

алено вино бяло вино
Калории 125 121
Въглехидрати 4 грама 4 грама
Захари 1 грам 1 грам
Манган 10% от RDI* 9% от RDI*
Калий 5% от RDI* 3% от RDI*
Магнезий 4% от RDI* 4% от RDI*
Витамин В6 4% от RDI* 4% от RDI*
Желязо 4% от RDI* 2% от RDI*
Рибофлавин 3% от RDI* 1% от RDI*
Фосфор 3% от RDI* 3% от RDI*
Ниацин 2% от RDI* 1% от RDI*
Калций, витамин К, цинк 1% от RDI* 1% от RDI*

таб.1 (*Референтен дневен прием)

Някои хора обаче получават мигрена или алергични реакции от алено вино, само че могат да пият бяло вино без проблем. Други просто не харесват усета на аленото вино и избират бялото.

Ползи от алкохола

Алкохолът като цяло има някои изгоди за здравето, които усъвършенстват антиоксидантите, които към този момент участват в бялото вино. Проучване от 2018г., оповестено в Current Cardiology Reports, демонстрира, че изгодите от пиенето на вино в умерени количества включват понижаване на риска от коронарна артериална болест, сърдечна непълнота и сърдечно-съдова смъртност. ( 9 )

Недостатъци от пиенето на вино

Най-големите дефекти на пиенето на вино идват от пиенето на прекалено много от него. ( 10 )

Колко е прекалено много, зависи от това кой питате, защото насоките за нискорискова консумация на алкохол варират в другите страни.

Световната здравна организация (СЗО) предлага не повече от две общоприети питиета дневно, пет дни в седмицата. ( 11 )

Докато аленото и бялото вино имат изгоди за здравето, алкохолните питиета крият опасности. Най-големият риск е да развиете взаимозависимост от алкохол.

Пиенето на прекалено много може да докара до сърдечни проблеми като аритмия и чернодробни проблеми, като цироза и фиброза. Панкреасът Ви може да се възпали и да се повреди. Рискът от някои типове рак също се усилва.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР