Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме

...
Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме
Коментари Харесай

Диетолог: Полезно е да постим, това е вид детокс

„ Полезно е да постим, всеки здрав човек може да предприеме 40-дневния пост, а и да съблюдава всички останали. Това е много разтоварващо за организма. Сега е съвременно да се споделя детокс модел на хранене, това е тип детокс “. Това сподели експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

По този метод индикаторите на кръвта като холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и захар влизат в норма, добави тя.

Постенето обаче не е целесъобразно за няколко рискови групи – бременни и кърмещи, хора, които имат или скоро са минали през тежки здрвословни проблеми, деца и юноши до 18 година и хора над 70-75 години.

По думите на Донка Байкова имаме депа в организма за към три седмици за всяко жизненоважно хранително вещество. 

„ По време на Никулден, постоянно по средата на поста, има ден, в който всички употребяват риба. Ако в този интервал са ни липсвали такива нутриенти, в рибата има съвсем всичко, което ще отсъства в растителните храни – калций, витамин B12, желязо. Така сигурно ще си усъвършенстваме равнищата в депата, а през останалото време ще съблюдаваме рекомендациите “, сподели диетологът в ефира на bTV.

Туршиите през зимата са един от най-естествените и потребни способи да си набавим потребните бактерии.

„ В българските туршии и кисело зеле има един щаб пробиотици, който е доста потребен и сериозен имуностимулатор и защищава организма от външни заболявания. Счита се че точно 40% от имунната ни преграда се реализира от потребните бактерии в нашите туршии. Рискът е високото наличие на сол. Препоръчваме процентът на сол да бъде 1,5 - на един литър вода да се прибавя супена лъжица и половина морска сол “, поучава проф. Байкова.

По думите на експерта по хранене кето режимите, фастингът и всевъзможен различен тип диети не би трябвало да се организират повече от три седмици.

„ Има риск за чернодробния паренхим, натоварват панкреаса. Имам пациенти със съществени здравни проблеми в резултат на дълготрайно използване на кето диети. Каквато и диета да изберем – не повече от три седмици, тъй като тогава привършване депата на организма, които съдържат изчезналите съставки. Ще отслабнем, само че за сметка на други неща “, добави Донка Байкова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР