Полетът ни от Иркутск е около 4 часа. Толкова и

...
Полетът ни от Иркутск е около 4 часа. Толкова и
Коментари Харесай

SIX-A Ден 8: Пристигане в Камчатка и среща с неземните красоти на това място

Полетът ни от Иркутск е към 4 часа. Толкова и ще загубим, защото Камчатка е 4 часа напред. Кацаме в 8 и осезаемо въздухът е друг - пристигнали сме в страната на леда и огъня. Неспали цяла нощ, не обръщаме доста внимание на структурата от поликарбонат, на която е отразена ролята на терминал идващи. Но умората на часа отстъпва на невероятната панорама - голям вулкан, заел целия небосвод на север. Почти до него, втори вулкан се е разположил и безшумно дими. Сняг е покрил върховете им.

На полуостровa има повече от 200 вулкана (някои учени считат, че са към 300), от които 29 са дейни. Нашият проект беше да стъпим на някои от тях. Най - високият вулкан е Ключовский с височина от близо 5 километра. Това е и най - огромният настоящ вулкан в Северното полукълбо.

Посреща ни Слава, нашият човек в Камчатка, който ни оказва помощ в образуване на цялата стратегия. А тя е сериозна, в случай че се осъществя - от опознаване на столицата Петропавловск Камчатски, през посещаване на Долината на Гейзерите, нанагорнище на деен вулкан през нощта до рафтинг и вечеря с меча лапа. Но съвсем всичко зависи от времето, което тук е повече от изменчиво.

Първата ни спирка монумент с кристално - явен надпис: “Оттук стартира Русия ”. С откриването на полуострова през 17 век от експедиции, изпратени от Императора, и анексирането на Камчатка, Русия за малко време се трансформира в най - огромната страна в света.

Когато казаците доближават Камчатка, коренните нации като ителмени и коряки, не са изключително радостни. И в случай че ителмените не оказвали сериозна опозиция, то коряките, които били ловци, не се дали без пердах. Новите заболявания и увеличаващият се брой руснаци в последна сметка надвил през 18 век. Петропавловск е учреден през 1740 –та година от Витус Беринг.

Градът е пъстър и на процедура преустановяван от многочислени хълмове, по тази причина е и разлят с самостоятелен дребен център. В центъра на центъра се извисява монумент на Ленин. Тук са били издигнати и първите здания при основаването на града. Петропавловск е ситуиран на стратегическо място- залива ХХХ. Заливът съставлява животоспасяващо успокоение от бурните води на Северния Тих океан. Точно против Петропавловск е ситуиран закритият боен град Вилючинск. Там е най- огромната база на нуклеарни подводници в Русия и разбираемо градът е затворен за визити даже от руснаци. Всъщност до 1991 – ва година цяла Камчатка е била зона, неразрешена за визити, поради стратегическото си значение и многочислени военни обекти.

Слава ни качва на един от хълмовете- по тукашно му собка, с цел да придобием по - добра визия за града, като продължаваше да споделя невероятни истории.

През 50-те построили така наречен Сталинки – 4 - етажни здания, в които жилищата били по една стая за работещите в рибните заводи.

Малко откакто били подготвени, на хълма, над блокчетата, почнали да добиват базалт, като го взривявали. Това предизвиквало известно безпокойствие у новодомците, гърмежите нанасяли и вреди по сталинките, само че какво можели да създадат.

Районът е мощно сеизмичен и трусове и цунами са нормални за полуострова. Малко след Камчатка стартира голяма котловина с дълбочина от над 10000 метра. Та преди 10-ина години управляващите предизвестили жителите за заплаха от цунами с вълна 7-9 метра. В резултат, жителите заедно се втурнали на брега да гледат вълната.

В сладка сказка денят бързо напредва. Прибираме се в жилището, с цел да подремнем, защото неспали 30 часа, умората тегне и върху краката, и върху мозъка.

Надвечер Слава продължава с особеностите на града. Посещаваме църквата с жълти кубета Св. Троица, тан Т-34, обозначаващ, че градът има статус на Град на армия популярност, обменяме пари, защото се одобряват рубли, а за множеството интензивности, които сме спазарили, се заплаща единствено кеш.
 SIX-A Ден 7: Приключенията в Иркутск SIX-A Ден 7: Приключенията в Иркутск
Днес главната ни задача е да хванем самолета за Камчатка. Полетът е в среднощ от Иркутск, тъй че времето е наше. Първата ни задача е да...

Занемарени здания се менят с реновирани или нови такива, целият град е в непрекъснато придвижване нагоре – надолу, безусловно и преносно.

Залезът в бухната (залив) е типичен хубав.

Страдаме от недоспиване, само че то не може да е спънка за хубава вечеря с единствен фокус риба - ние сме в международната Мека на сьомгата, крабовете и, несъмнено, хайверът.

Повече от приятна изненада е равнището на храната, спрямо Байкал. Вариациите на тематика риба са съществени - сурова като севиче или Тартар, стриди, крабове, рапани, всичко е приготвено с фикция и усет. Улисваме се в приказки и хубава храна, а на следващия ден би трябвало да ставаме рано - в 8 сутринта Слава ще ни откара на летището, от където ще вземем хеликоптер. Прогнозата за времето е добра и би трябвало да действаме немедленно. Преди да изсъхнем в отпадналост, Слава праща хабер - полетът се отсрочва, ще ни вземе в 10. Доколкото не се анулира, новината е отлична, ще можем да поспим повече.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР