Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на

...
Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на
Коментари Харесай

Продаваме колата само с оценка от застраховател

Покупко-продажбата на коли към този момент става единствено след показана оценка на возилото от лицензиран осигурител. В документа би трябвало да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е направена от осигурител или брокер. Самата оценка пък се пресмята по немската система „ Шваке “, която се употребява и за пресмятане на застраховки „ Каско “.

Целта е колите да не се продават на изкуствено занижени по документи цени, като по този начин ще постъпват повече пари в бюджетите на локалната власт. Досега всеобщо колите се записаха на стойност до 500 лева и по този начин се заобикалят високите локални налози и нотариални такси за прехвърлянето му. След измененията обаче тези практики се пресичат. Така съгласно новите условия единствено 349 брокери на застрахователи в цялата страна могат да издадат нужния за продажбата документ, написа Монитор.

Експерти: Предложената система „ Бонус-Малус” има капацитет да поправя държанието на водачите

Пълен лист на упълномощените брокери пък е оповестен на уеб страницата на Комисията за финансов контрол (КФН). Промените не се отнасят към законодателството, а става въпрос за нововъведения във вътрешната организация на НФН.

Преди това оценка можеше да се дава и от търговски брокери, които постоянно я занижавали, като по този метод ощетявали общината, изяснява ръководителят на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара Димитър Танев. Измененията, посредством които се реализира действителна оценка на колите, лимитира опцията за злоупотреби.

Напоследък случаите на занижени оценки са намалели, разяснява заместник-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева. Единственото искане за законодателна смяна, което бихме могли да имаме, е да се вкара единна рамка за оценяване на колите - да няма забележителна разлика сред колите от една марка и с идентични характерности, изясни тя.

Постига се по-голяма събираемост В резултат на нововъведенията и надзора от Нотариалната камара се реализира по-голяма събираемост на налозите, съобщи ръководителят на камарата Красимир Анадолиев. Контролът за вярното осъществяване на процедурите по покупко-продажба на коли, налаган от нотариусите, постъплението на налози се усилва и надлежно бюджетът за обществени придобивки на общините се разраства.

КФН и назначена работна група от специалисти възобнови работата си по системата "бонус-малус "

В резултат на това Националното съдружие на общините в Република България изрече своята признателност към камарата за съдействието, което реализират. Комисията за финансов контрол заяви, че работната група след половин година работа е подготвена с предложение за въвеждането на системата бонус-малус при цените на наложителната застраховка "Гражданска отговорност ".

Идеята на нововъведението е водачите с повече нарушавания да заплащат повече, а изрядните - по-малко. Работната група предлага две различни скали за бонус-малус: едната с 15 (петнадесет класа) при базов "неутрален " клас 6, пет класа "бонус " и девет класа „ малус “. При нея в най-облагодетелстващия "бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия "малус " клас е с нарастване от 400%. Втората канара съдържа 20 (двадесет класа) при базов "неутрален " клас 8, седем класа "бонус " и дванадесет класа "малус ". При нея в най-облагодетелстващия "бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия "малус " клас също е с оскъпяване от 400%. Максималният малус, вдигащ цената на полицата четири пъти, ще разреши по-големи отстъпки в бонус класовете, считат създателите на документа. И двете препоръчани скали са създадени от консултанта и на база на калкулации показател на устойчивост са измежду най-балансираните от всичките единадесет препоръчани разновидността. Така „ малката врата “, при която притежателят препродава фиктивно колата си, с цел да избегне отрицателната оценка, ще бъде обезмислена.

Застраховката "Гражданска отговорност " поскъпнала с 30% за година

Новият притежател ще се води "неутрален " клас само че при последваща препродажба насъбраните "малуси " ще се вземат поради, тъй че идващият притежател да се окаже в същия "бонус-малус " клас, който би имал, в случай че собствеността не е била прехвърляна. Носители на "бонус-малус " класа се планува да бъдат и притежателят на колата, и водачът, само че на обособени учредения - притежателят може да се разпорежда с транспортното средство и да взема решение кой ще го ръководи, а водачът работи в съответната пътна конюнктура. Предвижда се да се регистрира това, че не всички коли на един притежател се карат с идентична степен на риск и нарушаванията на една кола няма да въздействат на останалите. Собственикът ще афишира водачите в полицата и двамата дружно ще носят административно наказване в случай че не го създадат.

Новите оферти изключват разновидността, съгласно който колите на държавната администрация да не подлежат на същия режим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР