Покупката на апарат за оптична кохерентна томография за нуждите на

...
Покупката на апарат за оптична кохерентна томография за нуждите на
Коментари Харесай

Закупуването на нова апаратура за Първа градска болница и ДКЦ 30 предстои да одобри СОС

Покупката на уред за оптична кохерентна томография за потребностите на отделението по Очни заболявания при Университетската Първа МБАЛ следва да разиска Столичният общински съвет (СОС), оповестиха от пресцентъра на съвета.

Вносители на отчета са общинските съветници доктор Антон Койчев, доктор Веселин Милев и зам.-кмета Дончо Барбалов.

Общинската университетска болница има опция да купи със лични средства апаратурата на стойност 83 688 лева с Данък добавена стойност, при съблюдаване на условията на Закона за публичните поръчки.

Нуждата от здравната техника е обоснована с покачвания брой пациенти с дегенеративни болести на ретината и очния нерв, глаукома, диабетна ретинопатия, тромбоза, емболия и други съдови болести на предния и заден сегмент на окото, аргументират се вносителите. Изследванията с подобен уред дават срезове на ретината с извънредно огромна разграничителна дарба, получавани в действително време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути. Техниката се употребява за диагностициране и на най-микроскопичните промени в очното дъно, което разрешава най-правилното и навременно лекуване на болесттите на ретината, макулата и зрителния нерв.

Друго предложение от същите вносители и общинската съветничка Ирина Йорданова е импортирано в СОС за покупка със лични средства на нов ехограф за потребностите на ДКЦ 30 в ж.к. " Обеля ". Като претекст са посочени положителните финансови резултати на сдружението и нуждата от подобен уред за ендокринологичния кабинет в лечебното заведение. Стойността на апаратурата е 19 700 лева с Данък добавена стойност. Покупката ще се извърши при съблюдаване на Закона за публичните поръчки. И двете оферти са подкрепени от здравната комисия към СОС.

От юли тази година Първа МБАЛ разполага с напълно нов компютърен томограф за отделението по образна диагностика и обслужва пациенти. Новият скенер покачва качеството и понижава времетраенето на проучванията, понижава се и дозата на облъчване на пациентите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР