Покупката на акции не може да се направи самостоятелно, защото

...
Покупката на акции не може да се направи самостоятелно, защото
Коментари Харесай

Инвестиции в акции, злато и какви са данъчните последици?

Покупката на акции не може да се направи независимо, тъй като имаме потребност от медиатор. Този медиатор се назовава брокер, а в днешно време брокерът най-често съставлява платформа, която използваме за покупката на акции.

Има не дребен избор от брокери, налични за българския вложител. Такъв вид услуги може да предлага и вашата банка.

По наблюдения на Йордан Генов, изпълнителен шеф на Consult платформата - Interactive Brokers, е една от най-разпространените варианти измежду непрофесионални вложители, макар че самият брокер предлага една относително комплицирана платформа за неопитни вложители.
 Мистериoзна пратка съветско злато е влезнала в Швейцария
Мистериoзна пратка съветско злато е влезнала в Швейцария

Засега нито една от главните швейцарски рафинерии за злато не си е признала, че е направила покупката

Първата стъпка, която би трябвало да се направи, в случай че ще се употребяват услугите на тази платформа, е да се сътвори " Cash Account ", тъй като това е акаунт, който ще ограничи потреблението на заемни средства за търговия и няма да сте изложени на риск от загуба на всички средства. Йордан показа, че употребява услугите на тази платформа, като търгува с акции на борсово търгувани фондове - ETF. В взаимозависимост от сумата, която се влага, таксата на договорка нормално възлиза на към 2 евро. Други известни платформи, които са желани от огромна част от вложителите са Trading212, eToro, Revolut.

Йордан Генов предизвестява вложителите да внимават при избора на брокер, който предлага търговия без никакви такси. В такива случаи е хубаво да обърнем внимание дали в действителност ще се търгуват акции или контракти за разлика - CFD. Когато се прави търговия с контракти за разлика, се прави залог при брокера, че цената на избрана акция ще се увеличи или ще се намали. В такива случаи не се възползваме от всички механизми за отбрана на вложителя, в това число при банкрут на брокера.
 Търговците на злато са внимателни поради дейностите на Фед
Търговците на злато са внимателни поради дейностите на Фед

Днес сутринта благородният метал се търгува по $1866,40 за тройунция

Какво е данъчното отнасяне откакто се закупят акции на избрана компания през брокер?

" Данъчното отнасяне зависи от борсата, през която минава договорката. Например, в случай че желаеме да закупим акции на Гугъл, тогава разновидностите за реализиране на тези покупко-продажби са два. Първият е да не изискуем никакъв налог, когато договорката е минала през борса, която е в Европейски Съюз. Вторият вид е договорката да премине през борса, която е отвън Европейски Съюз - в този случай налог се дължи. За огромна част от американските компании покупко-продажбите биха минали през NYSE: New York Stock Exchange и в случай че закупим акции в размер на 100 евро и след осъществена облага продадем на 110 евро, то облагата от 10 евро предстои на облагане с 10 % налог " - добави Йордан Генов.

Какво съставляват дивидентните акции?

Дивидентните акции съставляват акции на компании, които исторически регулярно изплащат дивиденти. Дивидент е разпределение на избрана част от облагата на дадена компания, която се изплаща под формата на заплащане за нейните акционери. Размерът на дивидента е друг и всяка година се дефинира от компанията според от финансовите резултати. Популярни описи с компании в Съединени американски щати изплащащи дивиденти са " Dividend Aristocrats " и " Dividend Kinds ".

Как закупим капиталово злато?

Когато желаеме да влагаме в злато, нормално първата алтернатива, за която се сещаме, е инвестиция във физическо злато под формата на нумизматична монета или златно кюлче. Такъв тип злато може да се търгува при известни дилъри като Tavex, IGold и други
 Колко доходоносни са били вложенията в злато през последните 15 години?
Колко доходоносни са били вложенията в злато през последните 15 години?

Историята демонстрира, че златото е актив, който може да генерира рентабилност, само че може да генерира и обилни загуби

Какви са плюсовете и минусите от тази процедура?

Плюсовете са, че физическото злато може да бъде доста скъпо във форсмажорни обстановки, да вземем за пример боен спор или срив на финансовата система. Минусите обаче доминират, а те са, че има огромна разлика сред цените на пазаруване и пласиране. Например, в случай че решим да закупим 1 грам златно кюлче от дилър, към датата на образованието цена продава е 126 лева, а цена купува 115 лева В случая ще осъществяваме загуба от 11 лева в случай че ни се наложи бързо да продадем инвестицията. Другият проблем е съхранението на златото, тъй като в случай че решим да влагаме по-голяма стойност във физическо злато, ставаме уязвими да загубим всичко при кражба. Вариант е да съхраняваме златото в сейф в банка, само че това е обвързвано с спомагателни разноски.

Втория вид за покупка на злато е посредством капиталов фонд. При подобен метод не разполагаме с изгодите от физическо злато при форсмажорни условия, само че при предпочитание за дълготрайна инвестиция с по-ниски разноски за покупко-продажба и без нужда от предпазване, този вид е за предпочитане. Допълнителен плюс на инвестицията посредством фонд е данъчното отнасяне, защото в множеството случаи такива покупко-продажби ще са освободени от налози. Те одобряват третирането на покупко-продажби с акции и доколкото се правят през контролирани тържища в Европейски Съюз, разрешават необлагането на облагите.

Според Йордан Генов, в морето от варианти за вложение е извънредно значимо да не подхождаме прочувствено и да влагаме огромна част от парите си в един актив. Съобразявайки житейската си обстановка и времевия небосвод на инвестицията, непрофесионалните вложители следва да изградят собствен самостоятелен микс от принадлежности, така наречен капиталово портфолио, в който умерено и свободно да влагат парите си без паника, че са поели непотребни опасности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР