Покриването на лицето вече е законово изискване на много обществени

...
Покриването на лицето вече е законово изискване на много обществени
Коментари Харесай

Маските за еднократна употреба - екологична бомба със закъснител

Покриването на лицето към този момент е законово условие на доста публични пространства в целия свят. Още преди да станат наложителни, маските създаваха проблеми с отпадъците на сушата и в морето. На милиони хора им бе подредено да употребяват за лице, само че не бяха дадени никакви насоки по какъв начин да ги изхвърлят или рециклират безвредно. Без по-добри практики за оправянето с тях след края на използването им следва екологично злополучие, написа в просторен материал .
Първоначално изхвърлената маска може да популяризира ковид измежду събирачите на боклуци или жителите, които първи се натъкнат на боклука. Знаем, че при избрани условия вирусът може да оцелее върху хирургическа маска в продължение на седем дни. Европейският парламент също бе неодобрен за потреблението на “непроследими, еднократни, токсични и нерециклируеми ” маски за еднократна приложимост.
 Учени откриха доказателства за токсични химикали в маските за лице Учени откриха доказателства за токсични химикали в маските за лице
Учени откриха доказателства, че някои маски за лице, които се продават и се употребяват от необятната общност, съдържат токсични химик...
Базираната в Брюксел неправителствена организация Zero Waste Europe упреква чиновниците на Европарламента в занемаряване на личните си екологични цели. Ръководството на Екологичен потенциал разрешава използването единствено на маски за еднократна приложимост - хирургически или вид FFP2, само че неправителствената организация вместо това предлага да се разрешат маски, които могат да се употребяват неведнъж. В рекомендацията се споделя, че с тях отново ще се подсигурява сигурността на всички членове на Екологичен потенциал и чиновниците на институцията, само че за разлика от маските за еднократна приложимост ще е доста по-щадящо за природата Загрижеността им се показва в писмо, изпратено до ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли предходната седмица.
Много от маските свършват в публични паркове, гори или плажове. С течение на разграждането им се образуват евентуално токсични микро- и нанопластмасови частици или носители на други токсични субстанции в околната среда, предизвестяват откриватели от Университета на Южна Дания. Последните изследвания пресмятат, че човечеството употребява поразителните 129 милиарда маски за лице всеки месец или по 3 милиона в минута.
“С повишаването на броя на отчетите за неуместно изхвърляне на тези маски би трябвало незабавно да се признае евентуалната опасност за околната среда и да се предотврати превръщането ѝ в идващия пластмасов проблем за бъдещите генерации ”, предизвестяват откривателите в коментар в научното списание Frontiers of Environmental ScienceEngineering. Ръководители на изследването са екологичният токсиколог Елвис Генбо Сю от Университета на Южна Дания и професорът по гражданско и екологично инженерство Чжъюн Джейсън Рен от Университета в Принстън.
Въпреки че маските са най-хубавите съдружници за понижаване на вирусното предаване, съставът им от доста разнообразни материали ги прави сложни за преработване. “Общите хирургически маски за еднократна приложимост са направени от три пласта ”, изясняват откривателите. “Външният пласт е от неабсорбиращ материал, да вземем за пример полиестер, който защищава от пръски течности. Междинният пласт е нетъкан текстил - полипропилен и полистирол, основан посредством развой на разтопяване, който предотвратява проникването на капки и аерозоли посредством електростатичен резултат. И най-после, вътрешният пласт е изработен от абсорбиращ материал като памук, с цел да всмуква парите ”, изясняват учените.
 Ще останат ли маските част от живота ни? Ще останат ли маските част от живота ни?
Социалното разграничаване и наложителното носене на маски могат да се трансфорат в неразделна част от публичния живот в продължение на...
“Многократните маски зачитат правилата на кръговата стопанска система и резистентност. Те са направени от безвредни и устойчиви материали и може да бъдат употребявани наново, като по този метод се предотвратява генерирането на боклуци ”, изяснява изпълнителният шеф на организацията Zero Waste Europe Джоан Марк Саймън пред брюкселското списание “Парламент ”. “Маските за еднократна приложимост, като тези, които Европейският парламент изисква в своите насоки, постоянно са цялостната диаметралност на това. Не споделяме, че наложителното потребление на маски в пространствата на Народното събрание е неприятна концепция - това е законно, належащо, гарантиращо здравето и сигурността поради актуалната рецесия с COVID-19. Въпросът е за вида маски, които Екологичен потенциал смята за допустими ”, прибавя Джоан Марк Саймън. “100% от личния състав работи отдалечено и единствено доста стеснен брой чиновници участват физически в пространствата на Европарламента ”, акцентира представител на Екологичен потенциал в коментар на рецензиите.
Огромното произвеждане на маски за еднократна приложимост е в мащаб, сходен на този на пластмасовите бутилки, което се прави оценка на 43 милиарда на месец. Въпреки това, за разлика от бутилките, 25% от които се рециклират, няма публични инструкции за преработване на маските, което прави по-вероятно те да бъдат хвърлени като общ боклук, пишат откривателите от Университета на Южна Дания. Ако не се предадат за преработване сходно на други пластмасови боклуци, еднократните маски могат да попаднат в околната среда, сладководните системи и океаните. Атмосферните въздействия спомагат за разграждането им и по този начин може да се генерират огромен брой микрочастици, по-малки от 5 мм, единствено за няколко седмици. Установено е, че микропластмасите пътуват във въздушни течения и са следени в Алпите, Антарктида и на връх Еверест.
“Още по-голяма угриженост буди фактът, че маските са направени непосредствено от микропластмасови нишки с дебелина от 1 до 10 микрометра. Когато се разпада в околната среда, маската може да освободи повече микропластмаса, и то по-лесно и по-бързо от познатите найлонови торбички ”, пишат откривателите. “Тези въздействия може да бъдат в допълнение влошени от производството на маски от ново потомство - наномаски, които непосредствено употребяват пластмасови нишки с наноразмерни и да прибавят още един нов източник на замърсяване с нанопластмаса ”, предизвестяват специалисти.
Учените признават, че към този момент няма данни за разграждането на маските в природата и до каква степен те способстват за огромния брой пластмасови частици, открити в околната среда. “Но ние знаем, че сходно на други пластмасови боклуци, еднократните маски също могат да натрупват и отделят нездравословни химични и биологични субстанции, като бисфенол А, тежки метали и патогенни микроорганизми. Те могат да имат непряко неподходящо влияние върху растенията, животните и хората ”, споделя Елвис Генбо Сю. Авторите на изследването оферират няколко стъпки, с които да се сведат до най-малко екологичните последствия като основаване на кошчета за събиране единствено на маски за еднократка употреба; стандартизация, насоки и прецизно използване на проекти за ръководство на отпадъка, генериран от маските и подмяна на еднократните маски с такива за повторна приложимост като памучните. Като образец се показва, че още през ноември 2020 година на всички места във втория по величина град в Дания - Орхус, бяха сложени кошчета за боклуци, предопределени единствено за еднократни маски. Всеки от контейнерите побира към 3000 маски.
 Съединени американски щати дава половин милион $ премия за нов вид защитна маска Съединени американски щати дава половин милион $ премия за нов вид защитна маска
Министерството на здравеопазването и филантропичните въпроси на Съединени американски щати започва конкурс за създаването на защитни маски от ново потомство...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР