Покрай засиленото напрежение в триъгълника Русия – САЩ – правоверните

...
Покрай засиленото напрежение в триъгълника Русия – САЩ – правоверните
Коментари Харесай

Петър Волгин в ПИК и Ретро: На референдум за членство в НАТО българите ще отговорят с „Не“ 

Покрай засиленото напрежение в триъгълника Русия – Съединени американски щати – правоверните български евроатлантици още веднъж подхванаха обичаната си декламация: „ България от дълго време е направила своя избор. Членове сме на НАТО. С това участие българите ясно са декларирали своите евроатлантически желания “. Този набор от клишета е не просто скучен. Той не дава отговор на действителността. Просто тъй като на българските жители по този начин и не беше дадена опция да избират да бъде ли страната ни член на Северноатлантическия пакт или не. Решението за това участие беше взето от политическия хайлайф на България. Съгласете се, че двеста, триста или петстотин души никога не могат да съставляват целия български народ. Фразата „ България избра да бъде член на НАТО “ щеше да бъде вярна, в случай че се беше провел референдум за нашето участие.Такъв, както знаете, нямаше. А очевидно не се и планува да има. Политическият ни хайлайф не обича референдумите, а от този особено изпитва под паника боязън. Защото занапред знае какъв ще бъде резултатът. И ние го знаем. Ако в този момент се организира допитване дали България да бъде или не член на този военнополитически съюз, преобладаващите отговори ще съдържат думичката „ Не “. Нашите политици не могат да си разрешат тази обществена загадка да стане очевидна. Най-малкото тъй като, в случай че това се случи, те ще изгубят доверието на своите евроатлантически настойници. Така че референдум за участието ни в в никакъв случай няма да има. Но също по този начин не е добре и да се лъже. Не бива да се повтаря повече тази явна неистина, че „ България била избрала НАТО “.
свързани новини75993на 22.01.2022
Знам доста добре какво ще отговорят феновете на тази лъжа. В парламентарната народна власт е по този начин, ще кажат те, вие гласувате за своите представители в Народното събрание и по този начин им делегирате правото да вземат решение вместо вас. Каквото и решение да вземат, все едно вие сте го взели. Сега ще ви дам единствено два образеца, с цел да видите какъв брой извратена е тази логичност. През 2008 година с огромно болшинство, т. е. с гласовете както на тогавашните ръководещи, по този начин и на доста депутати от опозицията, в Народното събрание беше гласувано въвеждането на плоския налог. Съответно можем ли да кажем, че „ България е избрала плоския налог “? Не, несъмнено. И никой не споделя сходно нещо. И още един образец, още по-близо до днешния ден. През 2013 година българският парламент сложи отпред на ДАНС Делян Пеевски. Нещо не съумявам да се сетя някой да е скандирал уверено фразата „ България избра Делян Пеевски “. Съжалявам, че би трябвало да повторя една азбучна истини, само че очевидно се постанова. Това, че Народното събрание е взело някакво решение, въобще не значи, че то се споделя от всички или даже от множеството български жители. Ако ръководещите в действителност желаят да схванат какво считат множеството им сънародници по една или друга концепция, би трябвало да провеждат допитване. Всичко останало е дрън-дрън.
свързани новини138005на 10.01.2022
Другата любопитна линия в държанието на българските евроатлантици с изключение на непрекъснатото им лъготене е учудването им от обстоятелството, че българите не сме проявявали задоволително възторг, когато станело дума за НАТО. Тук захранваните с задгранични грантове анализатори и политици са изцяло прави. Никакъв възторг няма измежду българските жители във връзка на въпросния боен съюз. И това е напълно естествено. Ние може да не сме изучавали тънкостите на международната дипломация и да не се устояваме от даренията на американски фондации, само че въпреки всичко можем да разсъждаваме разумно въз основа на това, което виждаме. Ето какви са обстоятелствата. През последните 25 години праволинейно се доближава до границите на Русия. Не виждаме съветски войски да се разполагат покрай Англия или Франция, или Съединени американски щати. Тъкмо противоположното е. Има ли право Русия да пази своята национална сигурност от тази инвазия? Да, несъмнено. Така както Англия, Франция или Съединени американски щати щяха да имат правото да се пазят, в случай че съветски войски дружно със съдружниците си се приближаваха към техните граници. Наскоро американското списание „ Американ интерест “ подсети за позицията на Джордж Кенън във връзка на разширението на НАТО. Става дума за един от най-проницателните дипломати и анализатори през втората половина на XX в. Именно Джордж Кенън е създател на концепцията за „ сдържането “ на Съветския съюз, с помощта на която Съединени американски щати в последна сметка излязоха спечелили от Студената война. Същият този Кенън през 1997 година споделя, че вероятно разширение на би било най-голямата неточност на американската политика след разпадането на комунистическия блок.

Трудно е да не се съгласим с него. Именно това уголемение е в основата на днешната рецесия. Русия има всички учредения да се усеща застрашена от този развой. А в случай че страни като Украйна и Грузия бъдат признати в НАТО, към този момент ще става дума за директна опасност против Руската федерация. Представете си напълно действителната опция в тези страни да бъдат ситуирани ракети, които безусловно за минути ще могат да поразяват главните съветски градове и командни центрове. Коя страна би разрешила нещо сходно? Всяка страна би направила всичко допустимо, с цел да избегне сходна опасност. Защо се отхвърля сходно право на Русия?

През последните седмици следим една все по-засилваща се медийна нервност, която се върти към възклицанието „ Аууу, Русия всеки миг ще нападне Украйна! “ Всъщност Русия няма за какво да прави сходно нещо. Тя от дълго време си върна Крим и има надзор върху Източна Украйна. Русия желае нещо доста по-съществено – да бъдат уважавани нейните ползи и да бъдат зачитани терзанията за националната ѝ сигурност. Ето за това е същинският диалог, а не за измислената страна Украйна. И главните участници в този диалог са Москва и Вашингтон. Русофобската реторика на Йенс Столтенберг, отиващия си началник на НАТО, няма никакво значение. Изглежда, единствено първосигналните български евроатлантици се впечатляват от сходни оперетни фигури. не е нищо друго с изключение на един инструмент на американската политика. Така че участието в тази организация не е мотив за някаква особена горделивост. А и както към този момент стана ясно, България в никакъв случай не е решавала дали да влиза или да не влиза в този съюз.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР