Покрай вълненията за В самотата на памуковите полета на Тимофей

...
Покрай вълненията за В самотата на памуковите полета на Тимофей
Коментари Харесай

Един кон влязъл в бар със Самуел Финци или как се справяме с миналото, което не може да бъде забравено

Покрай вълненията за " В самотата на памуковите полета " на Тимофей Кулябин с присъединяване на Джой Малкович, за малко да пропуснем едно друго заглавие на интернационална режисура, която идва в Народния спектакъл. Става дума за спектакъла " Един кон влезнал в бар " по едноименния разказ на Давид Гросман - копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена). С присъединяване на Самуел Финци в ролята на Дов Гринщейн.

Режисьор и сценограф е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер.

Участва също и Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Музикалният акомпанимент на пиано ще е от. Антони Дончев.

Представлението ще се играе два пъти - на 25 и 26 март 2023 година в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ - София, като ще е на немски, с български надписи.

Героят на Самуел Финци - Дов Гринщейн, е стендъп-комик, подбудител, актьор със свое лично шоу, подготвен постоянно да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град сред Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно зрелище. Представление като никое друго, всяващо шок и ужас.

Дов е безмилостно непосредствен – нервира публиката, наскърбява я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, споделя тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов яростно се бори за вниманието на хората, тъй като никой не трябва да остане апатичен. Защото той може да предложи доста повече от едно сполучливо шоу: той би трябвало да опише за своя „ персонален Чернобил “, за контузията, виновността, които са отровили живота му.

Дов желае почистване на сметките – със своя другар Авишай, който е поканил на спектакъла, и това би трябвало да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е въоръжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила доста по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болежка, която съвсем всяко семейство носи в себе си, и е видимо безучастен към смъртоносния спор с „ арабите “.

Постепенно феновете оредяват - не всички могат да понесат пристрастеността към разголване на този „ благ, жизнеспособен повествовател на вицове “. Внимателен слушател остава единствено Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един различен Дов - мечтателя, „ положителното момче “, което в никакъв случай не би не запомнила.

Романът „ Един кон влезнал в бар “ е оповестен през 2014 година и незабавно се трансформира в бестселър. Претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, в това число на български, а известният телавивски Камерен спектакъл основава първата театрална версия. Именно за тази своя творба огромният израелски публицист Давид Гросман печели една от най-престижните интернационалните награди – Ман Букър.

Пиесата е взор към бездната на най-новата еврейска история, на персоналната виновност.

Как се оправяме с предишното, което не може да бъде забравено, по какъв начин преработваме своите сърдечни и душевни каузи?

Методът на Довале е изваждане на интимния свят на открито, катурване на душата с хастара на открито и излагането ѝ на външното въздействие. Комикът употребява механизмите на шоуто, до момента в който изгуби власт над представлението си, разтърсен от срещата с човек, който го познава от времето на детството му.

Истински чистата душа на Пиц, би могла да е избавление от бесовете, които преследват Довале. В играта на двамата се заражда една обособена история. Отначало тя се демонстрира, както е разказано в романа, като позоваване на старите времена, като предлог за Довале да покаже безсрамието си.

Срещата би могла да стане начало на нова обич, без обвинявания и вреди от предходни дейности. Довале взима партньорката си на сцената, с цел да я показа, да я покаже. Но Пиц е сигурна в своята неустановеност. От взаимоотношенията им, остри и деликатни, би било допустимо построяването на бъдеще.

Но не е ли прекомерно късно?
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР