Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на

...
Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на
Коментари Харесай

Според последните данни имаме голям проблем с бюджета на Асен Василев

Покрай политическата клоунада няма време да се обърне внимание на новите данни за осъществяването на бюджета. А би трябвало, тъй като към този момент има ясни признаци за огромен проблем.

Както предвиждах още когато се обсъждаше бюджета предходната година, заложените данъчни доходи, изключително от косвени налози като Данък добавена стойност са прекомерно амбициозни и най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Данните на Министерство на финансите демонстрират, че тъкмо това се случва.

Изпълнението на приходите от Данък добавена стойност в интервала януари-февруари се равнява на 14.5% от цената заложена за цялата 2024-та. Това е доста едва осъществяване спрямо предходни години, най-слабото от 2014 година насам, когато завършихме годината с бюджетен недостиг 5.4% от Брутният вътрешен продукт. Тогава осъществяването на Данък добавена стойност приходите към февруари е било 14.2%.

Средномесечното осъществяване би трябвало да се равнява на 8.33%, с цел да се върже цялата планувана сума (100%/12), което значи осъществяване 16.6% в границите на два месеца. Ние сме 2 пункта под това равнище и не виждам по какъв начин то ще се вдигне по-късно през годината. В предходни години в действителност осъществяването на приходите от Данък добавена стойност към февруари нормално е било много по-високо, в интервала 2015-2021 година варира в границите 18.3 - 21.3%.

Знаете ли, прочее, че откогато Асен Василев стартира да написа бюджетите, приходите от Данък добавена стойност не са изпълнени на 100% в нито една година? И то макар, че предходните две години имахме напредък и доста висока инфлация, която подвига номиналните доходи?

Настоящата година стартира най-зле от последните три. Към февруари приходите от Данък добавена стойност не просто се отклоняват от нужното осъществяване, само че са по-ниски и от миналогодишните за същия интервал с към 36 милиона лв.. Напомням, че в Бюджет 2024 е заложено нарастване на приходите от Данък добавена стойност с 2.5 милиарда лева по отношение на 2023.

Разбира се, тук представям груби сметки, които евентуално ще се окажат неточни, най-малко ненапълно. Теоретично е допустимо да има ускоряване в осъществяването на приходите от Данък добавена стойност по-късно през годината. Историята обаче сочи, че това е малко евентуално. Лека бавно нещата си отиват към актуализация на бюджета след предварителните избори.

Този път сюжетът с елементарното несъблюдение на финансовите разноски, което да покрие дупката в приходната част и по този начин да се върже недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт, няма да работи. Ако осъществяването на Данък добавена стойност продължи със същите темпове, дупката в бюджета за годината ще е 2.4 милиарда лева, което е три пъти над неизпълнението на Данък добавена стойност предходната година. Два милиарда и половина е голяма дупка. И това единствено от Данък добавена стойност. При другите доходи също е допустимо несъблюдение.

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР