Покрай дипломатическата война, която се води с пълна сила (и

...
Покрай дипломатическата война, която се води с пълна сила (и
Коментари Харесай

Напред и наникъде

Покрай дипломатическата война, която се води с цялостна мощ (и с всички методи) сред Лондон и Москва поради хипотетичното нападение против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал, надали не незабележимо мина информацията от началото на седмицата, че Англия е постигнала значителен прогрес в договарянията за излизането си от Европейски Съюз. А точно, поотстъпила е от някои от по-безумните и нереалистични лозунги и целият цирк най-сетне стартира да добива съответни бъдещи контури. С цялото вървене опипом в процеса по изваждането на държава-член от Европейски Съюз, би трябвало да признаем, че е някакво достижение.

На конференцията в Брюксел в понеделник, на която двамата основни договарящи от името на Лондон и Европейски Съюз, Дейвид Дейвис и Мишел Барние, се похвалиха с постигнатия прогрес, публично демонстрираха и текста на съглашението, с подчертани със зелен маркер близо две-трети от абзаците. Разбирайте текстовете, по които са постигнали единодушие. Което се чака да бъде доказано и от Съвета на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз, който приключва през днешния ден в европейската столица. Няма причина някой да се опъне от европейска страна договарянията да продължат напред. Макар че Испания е почнала още веднъж да надига глас за ситуацията на Гибралтар, което Мадрид и Лондон ще би трябвало да уредят с ново двустранно съглашение след Брекзит.

И по какъв начин да не се обаждат испанците, откакто очевидно в подмяна на безрезервна европейска поддръжка за Лондон в „ аферата Скрипал “, британците са подготвени на всевъзможни отстъпки. Въпросът за границата в Ирландия остава неразбираемо дефиниран, само че текстът върви в уклон към „ третата алтернатива “, излагана до момента на масата за договаряния. А точно, щом Лондон не може да откри различен метод, с който да подсигурява, че няма да има „ твърда граница “ на Смарагдовия остров, след Брекзит Северна Ирландия остава част от европейския обединен пазар и митническия съюз. От Дъблин потвърдиха, че и те по този начин го схващат, и съгласно тях Англия е дала „ стоманени “ гаранции по този начин и да се случи.

Но не това разбуни незабавно духовете на Острова, напълно не. Това, което разпали пристрастеностите, беше че до края на 2020 година Англия ще продължи да съблюдава регулациите по Общата европейска риболовна политика. Което след над 40 години в Европейски Съюз щяло да е страшна драма за локалната промишленост! Това даде мотив в медиите им още веднъж да се появи карикатурния персонаж на Найджъл Фарадж. Който дружно с група риболовци в сряда в Лондон нахилен пред камери и обективи, демонстративно изхвърляше мъртви ръби от лодка в река Темза. В знак на митинг, разбирайте. Как да не го спомене човек този комикс.

Така нареченият „ временен интервал “, през който всички европейски регулации ще останат в действие във Англия, ще продължи от 29 март следващата година до 31 декември 2020 година Без Лондон да има право на глас при възможни промени, в това число, в случай че Европейски Съюз реши да удължи преходния интервал. Което продължава да е „ изискването мистерия “ за дипломати, публицисти и изобщо здравомислещи хора. Договорката беше реализирана още на първия стадий от договарянията за Брекзит в края на декември, само че към този момент е утвърдена и черно на бяло като текст на бъдещото съглашение за развода, което Англия ще подпише с Европейски Съюз. Сделка, около която вървят и близо 45-те милиарда евро, които Лондон ще остави в касите на Брюксел. Отделно от другите, които ще има да дава в допълнение, към този момент до 2064 година, с цел да взе участие равноправно в общите начинания като Европол, Агенцията за медикаментите, Европейската галактическа организация и така нататък

Европейските жители, които идват във Англия по време на преходния интервал, ще се употребяват със същите права като тези, пристигнали преди Брекзит, под юрисдикцията на Съда в Люксембург. Също огромна отстъпка за английския министър-председател Тереза Мей и победа за Брюксел. За сметка на това Еврокомисията е решила да отпусне глътка въздух за въображението на британците. – Лондон ще може да стартира да подписва заветните си двустранни търговски съглашения с целия свят от среднощ на 30 март 2019 година Но няма да може да ги ползва, до момента в който не изтече прехода, тъй като още ще е под общите. Да не приказваме по-късно какво ги чака. В отговор на въпрос на конференцията в Брюксел в понеделник, и Мишел Барние обърна внимание, че с излизането от Европейски Съюз, Англия в действителност напуща 750 (седемстотин и петдесет, натърти на два пъти той) интернационалните съглашения, в които съюзът е страна. И британците ще имат доста работа на ръцете си, в случай че желаят да се върнат във всичките. Каквото и да си приказваме, дружно сме друга мощ.

Което се видя паралелно на провеждащия се в Брюксел съвет на водачите на държавите-членки. На фона на цялата дандания с покушението против някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия, което господства съвещанието, добра вест пристигна оттатък Атлантика. Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом приключи в четвъртък маратонски двудневни договаряния във Вашингтон, с цел да разгласи, че новите американски мита върху вноса на стомана и алуминий, които Доналд Тръмп разгласи и влизат в действие от през днешния ден, няма да се ползват за страните от Европейски Съюз. Условията са контрактувани и доказани от американския основен търговски договарящ Робърт Лайтхайзер, а съглашението може да бъде подписано до месец. Да, последната дума несъмнено, е в непредсказуемия жител на Овалния кабинет в Белия дом, само че най-малко тежката работа е свършена.

Новият паспорт на кралицата


В четвъртък се развихри недоволство измежду медиите на Острова от новината, че бъдещите нови сини паспорти на английските жители след излизането на страната им от Европейски Съюз, ще се вършат от френско-холандска компания. Която е победила техния участник в търга за новите задгранични документи на държавното управление в Лондон, който се организира по европейски правила. Има доста подигравка в цялата история, съгласете се. Чудно дали французите ще се сетят да се пошегуват със старите си противници оттатък Ламанша и да им сложат едно прикрито „ Made in France “ някъде по страниците. Така и по този начин мотото върху английския герб е на френски език, за какво не?!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР