Покойният Стив Джобс постига огромен успех със Apple, но по

...
Покойният Стив Джобс постига огромен успех със Apple, но по
Коментари Харесай

Урокът на Стив Джобс за страха от провала

Покойният Стив Джобс реализира голям триумф със Apple, само че по пътя си към тези висоти той не един път се сблъсква с горчивия усет на неуспеха. Все отново приказваме за човек, който на 30-годишна възраст бива изритан от компанията, която основава. Apple също по този начин основават доста артикули, който не могат да бъдат избрани като нещо друго от цялостен неуспех. Примерите в действителност не са малко -  Apple Lisa, Macintosh TV, Apple III и тн.

Джобс се проваля постоянно, и от време на време бомбастично. Но урокът, на който ни учи той, е различен.

Какво разделя мечтателите от тези, които реализират задачите си?

Разбира се, всички знаем, че човек не може да реализира триумф без да се проваля. По-важното обаче е да бъдете задоволително смели, с цел да поемате този, макар страха от неуспеха. Според Джобс това разделя мечтателите от тези, които в действителност реализират задачите си.

„ Повечето хора в никакъв случай не подвигат телефона. Те нe търсят помощ. Това разделя съумелите от тези, които единствено мечтаят за триумф. Трябва да действате. Трябва да бъдете подготвени да се проваляте. Ако се страхувате от това, че може да се неуспехите, няма да стигнете надалеч “, споделя Джобс в изявление от 1994 година

Той е изцяло прав. Страхът от неуспеха може да сковава човек и да му попречи да разкрие цялостния си капацитет. Ето няколко признака, че се страхувате от неуспеха:

Нежелание да експериментирате с неща и хрумвания

Постоянно отлагате отговорностите си, тъй като мислите, че няма да се справите с тях

Нямате самочувствие и непрекъснато сте унизени от мисли от рода на „ Никога няма да реализира фантазията си, тъй че е по-добре да потърся същинска работа. “ Или „ Не съм задоволително интелигентен, с цел да стартира бизнес. “

Добрата вест е, че страхът от неуспеха е нещо, върху което човек има надзор. Всичко зависи от метода, по който гледаме на нещата. Може да приемете неуспеха като най-лошото нещо, което може да ви се случи, и да се откажете от фантазията си, или пък да гледате на него като на урок, който да ви помогне да усъвършенствате уменията и познанията си, с цел да бъдете по-добре готови в бъдеще.

Как да преборите страха от неуспеха?

Да се изправите лице в лице със страховете си изисква кураж. Ако обаче не сте подготвени да го извършите, най-хубавият метод е да заглушете отрицателния си интуиция

За да успокоите страховете си да спрете да се съмнявате в себе си, би трябвало да се отървете от отрицателните мисли. Да обвинявате себе си за всяко малко нещо, което не върви по проект, или вярвате, че няма да съумеете, вие на процедура създавате самореалиизиращо се знамение. Иначе казано, в случай че не смятате, че ще съумеете, то шансът да се неуспехите е голям. За това е значимо да заглушите вътрешния си глас, който непрекъснато слага под подозрение всяко ваше деяние. Един от методите да постигнете това е като запишете на лист няколко разнообразни метода, по които може да бъде възприета всяка обстановка. Опитайте да гледате на нещата през оптимистична призма.

.................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР