Поклонниците спят в опаковани палатки пред джамията със златен купол,

...
Поклонниците спят в опаковани палатки пред джамията със златен купол,
Коментари Харесай

"В Малайзия Бог е много важен" - поклонение създаде ново огнище на коронавируса

Поклонниците спят в опаковани палатки пред джамията със златен купол, разсънват се преди зори, с цел да коленичат на редици молитвени килимчета, ситуирани в централната ѝ зала. През цялото време коронавирусът минава неусетен измежду гостите.

Мюсюлманското събиране в края на предишния месец във величествен комплекс в покрайнините на малайзийската столица Куала Лумпур се трансформира в източник на стотици нови коронавирусни инфекции, обхващащи Югоизточна Азия.

Трийсет и четири годишен малайзиец, участвал на събитието, умря във вторник, сподели министърът на опазването на здравето на Малайзия Адам Баба - първата гибел, обвързвана със събитието от 27 февруари на 1 март в джамията " Сери Петалинг ". В него участваха 16 хиляди души, в това число 1500 чужденци.

От случаите на ковид, доказани в Малайзия, 673 (над 1000 все още на издание на текста в " Дневник " - бел. ред.), съвсем две трети са свързани с четиридневната среща, сподели Адам. Не е ясно кой в действителност е пренесъл вируса там.

" Ройтерс " беседва с шестима участвали и прегледа фотоси и изявления в обществените мрежи, а профилите и доказателствата демонстрираха няколко метода, по които епидемията може да се популяризира.

Домакините, ислямското мисионерско придвижване " Таблиги джамаат ", почнало преди век в Индия, в понеделник прекратиха мисионерските си действия, само че не разясниха директно събитието в Малайзия. " Таблиги джамаат " не отговори на искане за коментаа. Джамията беше затворена във вторник и един посетител сподели, че е измежду десетките поклонници, които към момента са там под карантина. Обажданията към джамията останаха без отговор.

 Куала Лумпур.
© Reuters

Куала Лумпур.

Малайзия възнамерява да затвори границите си, да ограничи вътрешното придвижване и да затвори учебните заведения, университетите и множеството компании, защото се стреми да управлява зараза на ковид. Всички джамии ще бъдат затворени за две седмици.

" Всъщност бях доста сюрпризиран, че (събитието) ще се състои, " сподели Сурачет Уай-асай, някогашен тайландски народен представител, участвал там, дал негативна проба за ковид след завръщането си вкъщи. " Но в Малайзия Бог е доста значим. Вярата е мощна. "

Кабинетът на премиера и здравното министерство отхвърлиха да разясняват събитието.

Хванати за ръце и с общи чинии

На препълнетата колекция, където рейсове извозвали гостите, с цел да спят на други места, участвали жители от десетки страни, в това число Канада, Нигерия, Индия и Австралия, съгласно лист, оповестен в обществените мрежи. Имало и жители на Китай и Южна Корея - две страни с висок % на коронавирусни инфекции.

Публикациите в обществените мрежи демонстрират стотици поклонници, които се молят един до друг в джамията, до момента в който някои посетители са разгласили селфи, споделяйки храната си. Не е ясно какъв брой посетители са поданици на Малайзия, само че случаи, свързани със събирането, се появяват всекидневно в Югоизточна Азия.

" Седяхме близо един до различен, " сподели за " Ройтерс " 30-годишен камбоджанец, участвал на събитието, от болница в провинция Батамбанг в Камбоджа, където се лекува след позитивна проба за ковид в понеделник. " Държането на ръце по време на религиозната гала беше направено с хора от доста страни. Когато се срещнах с хора, държах се за ръце, това беше обикновено. Не знам от кого съм се заразил, " сподели той и изиска да не бъде назван заради страхове от дискриминация в джамията му.

 Властите оповестиха, че всички джамии се затварят
© Reuters

Властите оповестиха, че всички джамии се затварят

Никой от водачите на събитието не е приказвал за миене на ръцете, ковид или защитни ограничения за здравето по време на събитието, само че множеството посетители са благи ръцете си постоянно, споделиха двама посетители. Миенето на ръцете и други елементи на тялото е част от ислямския обред. Друг участник от Камбоджа съобщи, че посетители от разнообразни страни са имали общи чинии при сервиране на храна.

Само половината от присъствалите участници в Малайзия са се явили на проби, сподели здравният министър, като изрази опасения, че огнището от джамията може да е по-мащабно.

Бруней удостоверява 50 случая, свързани със събирането в джамията, от общо 56 случая. Сингапур удостоверява пет, свързани със събитието, Камбоджа - 13 и Тайланд - най-малко два. Виетнам, Филипините и Индонезия, общо 700 от чиито жители са участвали, проверяват обстановката.

Това, че огромното религиозно поклонение трябваше да се състои в миг, когато епидемията бе покосила 2700 души и се разпространяваше от Италия в Иран, провокира рецензия. Повече от 182 000 души са инфектирани от ковид в международен мащаб, а 7 165 са умряли (над 240 хиляди са доказаните случаи все още на издание, жертвите - към този момент над 10 хиляди - бел. ред.).

" Безотговорно "

" Това събитие на " Таблиги (джамаат) " в KL (Куала Лумпур)... също може да докара до районен скок (в случаите) и беше безконтролно управляващите да позволен провеждането му, " съобщи сингапурският посланик Билахари Каусикан на страницата си във " Facebook ". То не е единственото религиозно събитие, всеобщо популяризирало вируса. Хиляди случаи в Южна Корея са свързани със работа на църквата на Иисус " Шинчонджи " в град Тегу.

По времето на събитието в Малайзия страната беше в политически ужас. Правителството беше от един човек в лицето на 94-годишния краткотраен министър председател Махатхир Мохамад, който напусна и краткотрайно бе преназначен на същия ден. Премиерът Мухиидин Ясин постави клетва като нов министър председател на 1 март и забрани всеобщите събирания на 13 март. Преди това имаше единствено съвет от здравното министерство за свеждане до най-малко на на излизането навън.

Някои участвали опазиха събитието, казвайки, че по това време обстановката в Малайзия - която бе оповестила 25 известни случая до 28 февруари - не е тежка. " Тогава не бяхме обезпокоени, защото тогавашната обстановка COVID-19 се оказа под надзор, " споделя Хузайфа Камазлан, 34-годишен учител по вяра, основан в Куала Лумпур, който е участвал на събитието, само че е дал негативна проба за ковид. Хузайфа сподели, че някои от поклонниците, участвали на събитието, отхвърлят да бъдат тествани за ковид, като избират да разчитат на Бог, с цел да ги отбрани.

 Джамията
© Reuters

Джамията " Сери Петалинг ".

Карим, 44-годишен малайзиец, участвал на събирането и по-късно дал позитивни проби за ковид, споделя, че държавното управление е трябвало да го анулира. " Малко сме разочаровани, че единствено нас упрекват за това огнище. Това мнение е незаслужено. Нямаше възбрана за събирането ни, " сподели Карим, който даде единствено първото си име. " Сега съм угрижен, тъй като съм положителен. Моля, помолете се за мен. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (796)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР