Поклонението пред проф. Божидар Димитров /1945-2018/ ще се състои на

...
Поклонението пред проф. Божидар Димитров /1945-2018/ ще се състои на
Коментари Харесай

Прахът на Божидар Димитров ще бъде разпръснат над Созополския залив

Поклонението пред проф. Божидар Димитров /1945-2018/ ще се състои на 4 юли в Националния исторически музей /НИМ/.

Поклонението в Слънчевата зала на Националния исторически музей, на който той дълги години беше шеф, ще стартира в 10 ч. Този ден музеят ще бъде затворен за гости.

Близките са отказали предлагането на Министерството на културата проф. Димитров да бъде заровен в Алеята на създателите в Централните софийски гробища. Неговата воля била да бъде кремиран, а прахът му да бъде разпилян над Созополския залив.

Известният историк умря ненадейно на 72 година в понеделник. Димитров е някогашен дълготраен шеф на Националния исторически музей, създател на десетки книги, отдадени на българската история.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 година в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история.

Той е дълготраен шеф на Националния исторически музей. Начело на НИМ застава за пръв път в края на 1994. През 1997-1998 влиза в спор с президента Петър Стоянов във връзка връщането на „ История славянобългарска” в Зографския манастир. Отстранен е от поста от министърката на Съюз на демократичните сили Емма Москова през 1998 година След 3 години е назначен още веднъж след конкурс. През неговото ръководство музейната експозиция беше преместена от постройката на Съдебната палата на бул. „ Витоша” в резиденция „ Бояна”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР