Поканата към Скопие за започване на преговори за членство в

...
Поканата към Скопие за започване на преговори за членство в
Коментари Харесай

Македонски парламентарист: Искрено чувстваме, че сте наши приятели

Поканата към Скопие за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз е общ триумф на Македония и България . Това съобщи ръководителят на Комисията по европейски въпроси на македонския парламент Артан Гури, който е в София.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева одобри делегация от Събранието на Република Македония, водена от Артан Гури, оповестиха от Министерство на външните работи.

" Радвам се, че сте тук в толкоз значим миг от процеса на разширението. Поздравявам Ви за отправената рекомендация към Република Македония от страна на Комисията за започване на предприсъединителни договаряния ", съобщи Захариева пред своите посетители.

Вицепремиерът акцентира удовлетворението си от позитивния звук в отчета на Европейска комисия по отношение на напредъка на Македония, разгласен на 17 април. В него се дава висока оценка и за Договора за приятелс тво, добросъседство и съдействие сред София и Скопие, който е посочен като позитивен образец за района.

" Това е наш общ триумф. София е вратата към Европейски Съюз за Република Македония . Вашата поддръжка значи доста за нас ", посочи от своя страна Артан Гури. Той поздрави България за свършеното до момента в границите на Председателството на Европейски Съюз и добави, че с помощта на нейните старания в сегашния миг отношението към разширението е доста по-позитивно.

" Надявам се, че ще успеем да ви дадем всички причини , с цел да ни помогнете и на Съвета през юни ", сподели още Гури.

" Оттук нататък ви следва още доста работа. Имате опция в оставащото време до юни да приемете законите, които са свързани с процеса на промени в страната ви. С такива мощни причини поддръжката ще бъде още по-голяма ", отговори министър Захариева.

Тя добави, че България е положила доста старания, с цел да пребори скептицизма във връзка с тематиката за разширението на Европейски Съюз и да убеди останалите страни членки във значимостта на европейската вероятност на Западните Балкани.

" На Балканите би трябвало да покажем, че можем да се променяме и да вършим промени. Вече виждам позитивната смяна и позитивните резултати. Усилията ни би трябвало да продължат ", прикани първият ни посланик.

Захариева препотвърди готовността на България да споделя със съседите си своя опит и експертиза за синхронизация на законодателството с това на Европейски Съюз. " Ще споделим и триумфите, и грешките си ", означи тя.

" Искрено усещаме, че сте наши другари ", съобщи Гури.

Министър Захариева и македонските депутати бяха единомислещи, че смяната и новата атмосфера на другарство и съдействие в връзките сред Република България и Република Македония на политическо и институционално равнище имат своите напълно съответни резултати за жителите. " Числата приказват повече от думите. През 2017 година е регистриран най-високият двустранен стокооборот до момента, като единствено след подписването на Договора, растежът е 11% ", разяснява министър Захариева.

Това е втората среща на първия ни посланик с депутати от македонския парламент в границите на по-малко от месец. На 21 и 22 март бе осъществено първото от 11 години насам посещаване у нас на македонска парламентарна делегация. Тогава вицепремиерът Захариева се срещна с представители на Групата за съдействие с България в Събранието на Република Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР