Покачващите се цени на суровините оказват натиск върху бизнеса в

...
Коментари Харесай

Китайският бизнес е под натиск заради поскъпващите суровини

Покачващите се цени на суровините оказват напън върху бизнеса в Китай, макар че индустриалният бранш се възвръща от ранните последствия от пандемията, оповестява Financial Times. Националното статистическо бюро разгласява данни, които демонстрират 57% растеж на облагите в огромните индустриални компании през април в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато облагите бяха ударени от корона рецесията. Печалбите са нарастнали с 92% през март.

Данните акцентират неравномерното възстановяване на стопанската система в Китай, изясняват от бюрото, макар общото възобновяване на стопанската система през последната година. По-високите цени на суровините усилиха облагите на минните компании и други производители, само че също по този начин усилиха разноските на бизнесите по веригата и повлияха още повече на цените на доставки.

" Рентабилността на някои промишлености за потребителски артикули към момента не се е възстановила до равнището си преди пандемията ", споделя чиновник на статистическата работа пред FT. " Заедно с високите цени на насипни първични материали, това е нараснало натиска върху производството и действието на междинния бизнес ".

Китайското държавно управление е все по-загрижено от скока в цените на суровините, което частично се дължи на бързото индустриално възобновяване на страната, както и очакванията за световен стопански напредък тази година. Производствените цени в Китай, които зависят от цените на суровините, скочиха с 6.8% през миналия месец, най-бързото повишаване в последните три години. Но потребителската инфлация остана под 1%. Премиерът Ли Къцян уточни, че би трябвало да се вземат ограничения, с цел да се избегнат възходящите индустриални разноски, които се придвижват в потребителските цени.

Китайската организация за икономическо обмисляне предизвести при започване на седмицата, че ще предприеме фрапантни ограничения против основаването на монополи в бранша на суровините. Това докара до понижаването на цената на желязната руда със 7%, откакто тя беше доближи рекордно високи равнища по-рано през месеца.

Данните на НСБ демонстрират, че облагите в металургичния бранш са се нараснали с 484%, а тези в минния са се удвоили от януари до април в съпоставяне със същия интервал година по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР