Покачващите се цени на природния газ покачват търсене на въглища

...
Покачващите се цени на природния газ покачват търсене на въглища
Коментари Харесай

Светът е толкова гладен за въглища, че е напът да достигне рекорд в потреблението

Покачващите се цени на природния газ повишават търсене на въглища в целия свят, като потреблението тази година ще доближи рекордното равнище от 2013 година и ще скочи до нов връх за всички времена през идната година, счита Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Oilprice.

Ръстът в цените на природния газ след старта на войната в Украйна форсира прекосяването от газ към въглища и направи въглищата по-конкурентоспособни на доста пазари, което докара до повишение на търсенето на въглища и цените на въглищата в международен мащаб, сподели организацията.

Тази година се чака световното търсене на въглища да нарасне с 0,7% до 8 милиарда тона, в случай че стопанската система на Китай се възвърне, както се чака през втората половина на 2022 година, счита МАЕ - това на фона на икономическото закъснение и към момента несигурното възобновяване в Китай след обвързваните с Коронавирус блокировките през второто тримесечие на 2022 година

Ако прогнозата на МАЕ се реализира, световното търсене на въглища тази година ще се изравни с търсенето от 2013 година, когато потреблението на въглища доближи връх високи равнища.

През идната година се чака търсенето на въглища да нарасне още, въпреки и леко - 0,3%, и да доближи нов връх, съгласно МАЕ. Несигурността по отношение на тази прогноза се усили през последните няколко месеца, отбелязва организацията.
 Германия премисля позицията си за нуклеарните централи: Последните 3 уреди може да продължат работа
Германия премисля позицията си за нуклеарните централи: Последните 3 уреди може да продължат работа

Тя разчита на природен газ от Русия, който съставлява 35% от вноса на гориво в страната

Индия е основен мотор на растежа в търсенето на въглища през тази година. В Китай - страна, от която идва над половината международното търсене, се чака да има възходящо търсене през втората половина на 2022 година

Заедно Китай и Индия употребяват двойно повече въглища от останалия свят, разяснява МАЕ.

Потреблението на въглища в Европа също нараства на фона на рекордните цени на газа и несигурността по отношение на доставките на съветски газ. На Европа се падат единствено 5% от международното търсене на въглища, само че потреблението й тази година се чака да нарасне със 7% в допълнение към миналогодишния скок от 14%, съгласно интернационалната организация.

" Няколко страни от Европейски Съюз удължават живота на въглищните централи, планувани за затваряне, отварят още веднъж затворени съоръжения или покачват, с цел да понижат потреблението на газ ", сподели през днешния ден МАЕ. Германия е една от тях.

Най-голямата стопанска система в Европа Германия ще разчита повече на производството на електричество от въглища, с цел да пести газ и да запълни газовото си вместилище до зимата, съобщи министърът на стопанската система Робърт Хабек, откакто Русия за първи път понижи доставките за Германия по Северен поток в средата на юни. Австрия възнамерява да рестартира аварийна газова централа, с цел да работи с въглища, до момента в който Холандия ще облекчи актуалните си ограничавания за въглищни електроцентрали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР