Покачващите се цени на жилищата показват нарастваща уязвимост на жилищния

...
Покачващите се цени на жилищата показват нарастваща уязвимост на жилищния
Коментари Харесай

Съществува риск от надценяване на жилищата в България

Покачващите се цени на жилищата демонстрират възходяща накърнимост на жилищния пазар. Това се показва в отчет за България за 2022 година на Европейската комисия, по отношение на националната стратегия за промени на страната ни.

През 2021 година темпът на напредък на цените на жилищата се форсира до 8,7 %. Рискът от надценяване е повишен, макар че остава стеснен.

Въпреки че задлъжнялостта на семействата е слаба спрямо други страни, съгласно данните на ЕЦБ за условните салда растежът на ипотечните заеми бързо се е нараснал до съвсем 18 % през 2021 година

Повишаването на лихвените проценти може да сътвори компликации за някои кредитополучатели, е един от изводите в документа.

В него се припомня, че Европейският съвет за систематичен риск (ЕССР) смята, че макропруденциалните политики са отчасти подобаващи и отчасти задоволителни, като в същото време регистрира няколко ограничения, въведени в България, които смекчават актуалната накърнимост на жилищните недвижими парцели.

Поради това през февруари 2022 година ЕССР насочи предизвестие към България да в профил тези опасности.

Въпреки че е доходоносен и добре капитализиран, финансовият бранш действа в изискванията на нараснала неустановеност. Рисковете произтичат основно от огромния дял на необслужваните заеми, корпоративната задлъжнялост и експозициите на банките към мощно засегнатите от пандемията от COVID-19 браншове, написа още в отчета, представен от Pariteni.bg.

Според него съотношението на необслужваните заеми остава измежду най-високите в Европейски Съюз. Съотношението следваше низходяща траектория, само че броят на необслужваните заеми може да се усили заради неподходящите стопански условия и вероятните нараствания на лихвените проценти.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР