Покачващите се лихвени проценти и твърде големият дълг оказват влияние

...
Покачващите се лихвени проценти и твърде големият дълг оказват влияние
Коментари Харесай

Европейската страна, в която сривът в сектора на търговските имоти, може да донесе банков крах

Покачващите се лихвени проценти и прекомерно огромният дълг оказват въздействие на шведските компании за търговски недвижими парцели, което ги прави най-голямата опасност за финансовата непоклатимост на страната.

Ефектът от последните покачвания на лихвите към момента не се усеща и управляващите посъветваха шведските банки да задържат капитала си, ако обстановката се утежни и заемите се влошат.

Притесненията за бранша се отразиха на кроната и задграничните вложители понижиха притежанията си в шведски активи. След банковия провал през 90-те години в Швеция - отново породен от бранша на комерсиалните недвижими парцели - стопанската система се свиваше три следващи години и две банки бяха национализирани.

Това, което е се явява проблем сега е, че доста компании за търговски недвижими парцели взеха прекалено много заеми, когато лихвите бяха ниски и се борят с по-високи лихвени проценти в този момент и рефинансиране след осем покачвания на лихвите от централната банка от пролетта на 2022 година
 Централната банка на Швеция предизвести фирмите за недвижими парцели да понижат задълженията си
Централната банка на Швеция предизвести фирмите за недвижими парцели да понижат задълженията си

Някои от фирмите могат да се оправят с по-високите лихвени проценти, до момента в който оцеляването на други компании към този момент е застрашено

Според управляващите проблемите са лимитирани до няколко компании, само че предизвестяват, че насилствена продажба на активи от една от тях може да удари целия бранш.

Заемите за компании в областта на недвижимите парцели съставляват приблизително към 16% от банковото кредитиране. Неизпълненият дълг на фирмите за търговски недвижими парцели е от към 175 милиарда $, съгласно последния отчет за стабилността на финансовия банков контрол. Брутният вътрешен продукт на Швеция беше към 6 трилиона крони през 2022 година

Най-големите притежатели на задължения за търговски парцели са задгранични вложители, следвани от шведски фондове, пенсионни фондове и застрахователни компании, съгласно Riksbank.

Банков провал?

Финансовият контролен орган откри посредством стрес тестванията, че банките могат да изгубят към 50 милиарда крони, в случай че има рецесия в бранша на комерсиалните недвижими парцели. Riksbank разяснява, че е мъчно да се планува дали рецесията ще повлияе на доверието във финансовата система като цяло.

Колапсът на районни банки като Silicon Valley Bank в Съединените щати и Credit Suisse в Швейцария през 2023 година демонстрира, че вложителите и вложителите могат бързо да се обезверят и изтеглят парите си.

Riksbank предизвести компаниите за търговски недвижими парцели да преструктурират своите салда и банките да поддържат огромни буфери за загуба на заеми, ако нещата се влошат.

Като част от ограниченията, задлъжнелите компании за недвижими парцели започнаха да изкупуват назад задължения, да продават активи и да набират капитал.

По време на финансовата рецесия от 2008-2009 година Швеция подсигурява банкови задължения и предложи субсидирани заеми, с цел да поддържа кредитния поток.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР