Покачване на океанското ниво, загуба на биоразнообразие, повишена хранителна несигурност,

...
Покачване на океанското ниво, загуба на биоразнообразие, повишена хранителна несигурност,
Коментари Харесай

Затопляне от 2 градуса ще има сериозни последствия

Покачване на океанското равнище, загуба на биоразнообразие, нараснала хранителна неустановеност, влошено качество на живот - даже човечеството да успее да ограничи световното стопляне до 2 градуса Целзий по отношение на прединдустриалната ера, следствията могат да бъдат опостушителни, предизвестяват учените, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Експертите не крият опасенията си, че светът няма да успее да реализира задачата, заложена в Парижкото съглашение за климата за ограничение на световното стопляне до края на века до 1,5 или най-много до 2 градуса Целзий.

След подписването на Парижкото съглашение десетки проучвания съпоставят резултатите от двата вероятни сюжета - оптималния от 1,5 градуса Целзий и пределния предел от 2 градуса Целзий. От наученото дотук излиза наяве, че вторият сюжет ще се отрази неподходящо върху редица страни.
Настоящото проучване, оповестено в сп. "Philosophical Transactions of the Royal Society A ", изследва резултата от двата сюжета в 122 разрастващи се и едва развити страни в света.

"Свидетели сме на съществени климатични промени и би трябвало да се подготвим за следствията от тях ", споделя ръководителят на проучването Дан Мичъл от университета на Бристол.

Покачване на океанското равнище

Дори покачването на температурата да бъде лимитирано в границите на сред 1,5 и 2 градуса Целзий, океанското равнище ще продължи да се повишава "поне още три века " - с сред 90 и 120 сантиметра до 2300 година Колкото по-оптимистичен е сюжетът, с толкоз повече време ще разполагат жителите на тихоокеанските острови, делтата на река Ганг и крайбрежните градове да се приготвят за следствията.
Експертите предвиждат, че в случай че не бъдат взети ограничения за ограничение на излъчванията на въглеродния диоксид, океанското равнище ще се повиши приблизително със 72 сантиметра до 2100 година

Хранителна неустановеност

Повишението на температурите ще докара до по-голяма хранителна неустановеност по света вследствие на предстоящите по-сериозни наводнения и суши.
Някои промени към този момент са неизбежни, само че в случай че световното стопляне бъде лимитирано до 1,5 градуса Целзий, хората ще бъдат изправени пред по-малка опасност от дефицит на храна и вода. Ако обаче светът се затопли с 2 градуса Целзий, ще бъдат наранени 76 % от разрастващите се страни.

Влошено качество на живот

Ако светът се затопли с 2 градуса Целзий, вместо с 1,5 градуса Целзий, ситуацията на бедните страни ще се утежни още повече.

Биоразнообразие

Ако покачването на температурите бъде овладяно до 1,5 градуса Целзий, вместо до 2 градуса Целзий, това ще разреши зоните по света, подобаващи за "климатично леговище " за флората и фауната, да се усилят от 5,5 на 14 %
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР