Португалия се бори с горски пожари на фона на третата гореща вълна за годината

...
Пожарникарите в Португалия се борят да овладеят горски пожари, обхващащи
Коментари Харесай

Пожарникарите в Португалия се борят да овладеят горски пожари, обхващащи хиляди хектари на фона на високи температури.

Около 800 служители присъстваха на пожар близо до южния град Одемира през нощта срещу понеделник, като повече от 1400 души трябваше да бъдат евакуирани.

Най-малко девет пожарникари са ранени при гасенето на пожарите.

Тази седмица се очаква температури над 40C (104F) да засегнат голяма част от Иберийския полуостров.

Три големи пожара, които изпепелиха стотици хектари в Испания през уикенда, бяха овладяни, но предупрежденията за времето остават в сила в голяма част от страната.

В Португалия в понеделник температурата беше 46,4C (116F), най-горещата за годината досега, регистрирана в Сантарем.

Пожарът край Одемира започна в събота и беше изнесен на юг към хълмистата вътрешност на Алгарве, основният туристически регион на Португалия, от силни ветрове.

До момента е унищожила около 6700 хектара (16 600 акра) земя, докато общо 19 села, четири туристически места за настаняване и един къмпинг са били евакуирани.

Кметът на града Хелдер Герейро каза, че ситуацията е „критична, трудна и сложна“.

В центъра на страната други големи пожари доведоха до затварянето на няколко участъка от магистрала, включително части от A1 между Лисабон и Порто.

Шестнадесет самолета за водно бомбардиране са били разположени в подкрепа на усилията за гасене на пожари в двете области.

Властите обявиха повече от 120 общини в Португалия за максимален риск от горски пожари.

Смъртоносна гореща вълна обхвана Южна Европа Горещите вълни може да променят летните ваканции заради вечните гръцки пожари. взривове, принуждаващи F-16 да се евакуират

В Испания пожари близо до югозападните крайбрежни градове Кадис и Уелва и в северната част на Каталуния изпепелиха повече от 1000 хектара (2470 акра) общо събота и неделя.

Горещата вълна от тази седмица ще отбележи третата, която удари Иберийския полуостров това лято.

Рубен дел Кампо от Испанската държавна метеорологична агенция каза пред Ройтерс, че е причинено от голяма маса горещ, сух въздух от Северна Африка и ще бъде „като цяло по-интензивен , по-разпространена и малко по-продължителна" от двете, които удариха през юли.

Промяната на климата увеличава риска от горещо и сухо време, което е вероятно да разпали горски пожари.

Светът вече се е затоплил с около 1,1C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се покачват, освен ако правителствата по света не направят драстични съкращения на емисиите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР