Пожарникари призоваха за отговорно отношение към горите, съобщава БТА.Бъдете отговорни!

...
Пожарникари призоваха за отговорно отношение към горите, съобщава БТА.Бъдете отговорни!
Коментари Харесай

Пожарникари призоваха за отговорно отношение към горите

Пожарникари приканиха за отговорно отношение към горите, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Бъдете виновни! Нека пазим горите и природата на България ", приканиха от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) посредством известие на своята фейсбук страница във връзка със Седмицата на гората. 

От 3 до 9 април 2023 година е седмицата-празник на българската гора и на лесовъдите в България.

От пожарната дават препоръки за сигурност и по какъв начин да действаме при пожар в природата. Отбелязва се, че не би трябвало да се  изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда, а също, че паленето на огън в гората е неразрешено, с изключение на на обезопасените и обозначени за това места. От пожарната допълват, че е неприемливо паленето на огън при съществуване на мощен вятър. Препоръчват да не се изхвърлят бутилки, тъй като могат да проявят резултата на лупа и това да докара до запалване на суха трева, листа или растителни останки.

Пожарната предлага още преди да запалителен огън на позволените за това места, да се уверим, че разполагаме с вода или други средства за загасяването му, при поява на вятър и при овакантяване на мястото.  

Абсолютно неразрешено е опалването на стърнищата, както и е неразрешено унищожаването посредством изгаряне на пасища, сухи клони и боклуци в горски сектори. Това би трябвало да става посредством събирането, окосяването и извозването им на избраните за това места, допълват от ГДПЗБН.

При пожар се предлага да се ориентираме за мястото на възникването му, фронтът и посоката на напредване на огъня. При заплаха би трябвало да потърсим безвреден път и да напуснем региона в посока противоположна на посоката напразно, се споделя в препоръките на пожарната. 

„ След като избегнеш първичната заплаха, по най-бързия метод подай известие за видяния пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в локалното лесничейство или в кметството. Ако имаш информация за хора наоколо до огнището на запалване или в региона на пожара, подай бързо тази информация. Ако запалването е в начална фаза, може да го потушиш с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имаш опция, използвай вода или налична техника. Защити облеклата и косата си от запалване (при опция ги намокри), както и дихателните си пътища (с мокра тъкан или други защитни средства). “, поучават още от ГДПБЗН.

Посочва се, че междинната скорост на пожарите в природата е 22.5 км/ч и за минути може да обхване големи площи.

От пожарната означават, че 35 % от територията на България са гори и че страната ни е на трето място в Европа по биологично многообразие.

За една година горските масиви обработват над 10 500 000 тона въглероден диоксид и обезпечават 7 300 000  тона О2. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР