Пожарите в Гърция не стихват. Пожар избухна малко преди полунощ

...
Пожарите в Гърция не стихват. Пожар избухна малко преди полунощ
Коментари Харесай

В Гърция горските пожари са изпепелили над 400 000 дка. Ново огнище избухна на о-в Самотраки

Пожарите в Гърция не стихват. Пожар избухна малко преди среднощ в северната част на гръцкия остров Самотраки, в региона на село Терма. Огънят е в горска околност и на известно разстояние от селището, оповестява БНР.

Пламъците в гръцката част на Родопите се насочват в този час към Комотини, оповестява гръцката социална телевизия ЕРТ. Извършва се евакуация на няколко села в региона.

Пожарът, който избухна през вчерашния ден по обед в региона на Атина продължава да е отвън надзор. Огънят е нанесъл вреди на къщи. В момента пожарът е разграничен на два рискови фронта, като единият се насочва към атинския квартал Ано Лиосия, а другият се простира към прилежащ квартал на север.

Българските управляващи наблюдават непрекъснато обстановката с пожарите наоколо до границата с България. Горските управляващи у нас към този момент са подхванали превантивни ограничения за отбрана на хората от пограничния район и запазване на горските територии у нас.
Всички служби, отговарящи за стопанисването на горите са в подготвеност за предприемане на своевременни дейности при нужда, оповестиха от Министерството на земеделието и храните.
Горските пожари, които бушуват в Гърция, са изпепелили сред събота и понеделник над 400 хиляди декара в Гърция.
Това демонстрира прелиминарен разбор на сателитни изображения, направен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина и представен от телевизия Скай, написа Българска телеграфна агенция.

От засегнатите площи 380 хиляди декара са в префектура Еврос, Североизточна Гърция, където голям пожар провокира всеобщи евакуации, в това число на болничното заведение в града. Гръцките медии оповестиха за 18 открити тела в горския резерват Дадия, има информации и за още 8 в региона на селището Лефкими. Предполага се, че жертвите са мигранти, тъй като няма сведения за изчезнали поданици на близките селища. Двама души починаха – единият край Александруполис, а другият в Беотия.

Други 30 хиляди декара са изгорели в префектура Родопи.

Гръцките медии оповестяват за евакуации на разнообразни места в страната – край Александруполис, в Беотия, Централна Гърция, както и в региона на Фили, Западна Атика.

Сателитни изображения демонстрират, че димът от огромния пожар в региона на Александруполис се е разпрострял в югозападна посока на повърхност от 110 хиляди квадратни километра – колкото територията на България.

Преди два дни Гърция задейства европейския механизъм за гражданска отбрана, а Европейската комисия заяви, че изпраща седем самолета и един хеликоптер в страната за битка с невижданите пожари, подхранвани от горещото време и мощните ветрове. В борбата с огъня вземат участие и над 100 пожарникари с към 20 пожарни коли от Румъния и Чехия, съобщи АНА-МПА.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР