Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява.

...
Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява.
Коментари Харесай

Стефан Янев: Пожарите са овладени, но трябва да бъдем бдителни

Пожарите са овладени, само че това не би трябвало да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, тъй като заплахата е налице. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

По мотив някои рецензии, че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в районен съд Македония, където също бушуват горски пожари, Янев разяснява:

" Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в районен съд Македония, тъй като нашият разбор сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е реалност. Ако някой се съмнява, дано да пита жителите на Благоевград и прилежащите села какъв пушек са дишали през вчерашния ден и какво са усещали. И сега нашите противопожарни служби са наоколо до границата, където ще създадат вероятните полоси и заграждания, тъй че да не се придвижва огъня “, добави още той.

Той бе безапелационен, че в Министерския съвет има единогласие, че би трябвало да се работи бързо и съответно във връзка с потърпевшите.

" Освен тяхното имущество, на някои хора на процедура животът им е изгорен, и като история, и като материално измерение на този живот “, сподели още Янев и добави: " Независимо, че финансите са запас, който мъчно може да се мести и да се търсят запаси, ще можем да намерим запаси, с цел да вземем особено решение, с което да подпомогнем жителите на потърпевшите села и съответните общини, където е потърпевша инфраструктура. Има механизми по линията на общественото подкрепяне и по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и повреди. В тази връзка употребявам опцията да прикани общинските управляващи да задействат съответните техни комисии, които правят оценка вредите. Колкото по-бързо имаме тяхната приблизителна стойност, толкоз по-бързо ще можем да реагираме “.

Стефан Янев взе участие в диалозите сред служебните министри и президента Румен Радев, на която се разискват дейностите на институциите при възможна бъдеща коронавирус вълна. Той акцентира, че би трябвало деликатно да се обмислят бъдещите ограничаващи ограничения, каквито и да са те, защото " при затварянето някои бизнеси може и в никакъв случай да не отворят по-късно “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР