Пожарите, бушуващи в американския щат Калифорния, обхванаха площ от 230

...
Пожарите, бушуващи в американския щат Калифорния, обхванаха площ от 230
Коментари Харесай

Пожарите в Калифорния обхванаха площ, по-голяма от Ню Йорк и Бостън


Пожарите, вилнеещи в американския щат Калифорния, обгърнаха повърхност от 230 000 дка – по-голяма от територията на Ню Йорк и Бостън, съобщи Си Ен Ен в понеделник. Силният вятър и сушата съществени затрудняват напъните на пожарникарите. Освен това към този момент не се чака прогноза за дъжд най-малко в идващите 10 дни.

Пожарът " Томас ", който към този момент е петият по величина в актуалната история на Калифорния, прекъсна тока в окръг Санта Барбара. Общо над 94 000 души са били евакуирани от регионите Вентура и Санта Барбара в неделя вечерта.

По информация на Службата за незабавна помощ в Санта Барбара 19 от 20-те учебни заведения, като всички образователни заведения в южната част на града ще останат затворени до края на седмицата. Засега локалните управляващи оповестяват за една жертва – допуска се, че 70-годишната Вирджиния Песола от Санта Паула, е починала в злополука, до момента в който е бягала от огъня.

Пожарните огнища в Калифорния, зародили при започване на предходната седмица, сега са шест. Синоптиците предсказват вятърът да се ускори още повече, до към 90 км/ч. Това, както и комплицираният планински релеф на общините Санта Барбара и Вентура, мощно затруднява напъните на огнеборците.

До момента в цяла Южна Калифорния са евакуирани към 200 000 души и са унищожени близо 800 здания. Около 90 000 консуматори бяха без ток в неделната заран. В борбата с огнената буря вземат участие 8500 пожарникари.

По-успешна досега е битката с пламъците в региона на Лос Анджелис. Според управляващите до тази заран пожарните огнища там са овладени на 75-90%. Нов пожар е зародил в град Монровия, община Лос Анджелис. Пожар продължава да бушува и северно от Сан Диего. Той е наименуван Люляк и е обхванал повърхност от 1700 хектара, като досега е овладян на 60%.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун тази седмица разгласи изключително състояние в общините Санта Барбара, Сан Диего, Лос Анджелис и Вентура, като отпусна и спомагателни средства за битка с пожарите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР