Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на

...
Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на
Коментари Харесай

Не пътувайте в тази част на Гърция

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Информацията по отношение на настоящите огнища на пожари в Гърция е към 13.00 часа на 7 август 2021 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Пожарът, почнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, макар напъните за неговото ограничение. По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този миг елементи на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуран през вчерашния ден. Евакуирни са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди.

Днес сутринта, известие да се изтеглят към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену. През нощта мощен фронт е минал автомагистралата Атина-Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди. Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил изцяло опожарен. На запад, огнеборците се пробват да лимитират пожара обкръжил Симия. През нощта борба с огнената буря е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1 300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава обстановката и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава борбата с огнената буря и в източната част на полуостров Мани. Магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете направления. В направление Ламия придвижването от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът бива отбиван от Калифтаки. В направление Атина придвижването сред пътен възел Тива и пътен възел Калифтаки е прекратено. Трафикът за Атина бива отбиван през изходната точка за Тива.

Във връзка с нуждата от обезпечаване на пътен кулоар за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки Варибоби и Богиати (Агиос Стефанос) ще останат отворени за трафик единствено в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, употребявани като опция на автомагистралата Атина-Ламия, са отстранени.

Поради затруднена видимост остава затворена (между 198-ми и 210-ти км) правата Коринт-Триполи-Каламата. Движението се реализира по остарелия път Триполи-Каламата, както следва:

- в посока Каламата: придвижването по правата Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 192-ри км (пътен възел Алфио);

- в посока Атина: придвижването по правата Коринт-Триполи-Каламата се отбива при 210-ти км (пътен възел Кипарисия).

По остарелия път Триполи-Каламата се е образувало огромно запушване и в тази връзка придвижването на моторни транспортни средства с тонаж над 1,5 тона е неразрешено.

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа разгласи през днешния ден, че всички проблеми, свързани с електроподаването са отстранени. На този стадий не се планува въвеждането на краткотраен режим на тока. Същевременно предизвестяват, че при внезапно утежняване на пожарната конюнктура и зародила нужда, ще преминат към краткотрайно спиране на тока.

Вследствие на пожарите, качеството на въздуха в цяла Атика в допълнение се утежни през миналото денонощие, като равнището на финни прахови частици се увеличи най-много в северните и източни региони. Препоръките към жителите са да не отварят прозорците и при излизане на открито да носят маски с висока степен на отбрана (N95, ΚΝ95 или FFP2). Особено внимание следва да се обърне на предпазването на децата, както и на другите рискови групи.

Засега няма близка вероятност за погасяване на пожарите и не се предлага пътешестване към Южна Гърция. Появилите се на избрани места ветрове от 70 км/час доведоха до появяването на нови огнища.

Посолството в Атина продължава да следи развиването на обстановката, като е обезпечено непрекъснато дежурство за оказване на подпомагане на българските жители на телефоните на задачата - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР