Пожарът в Гърция е „най-големият горски пожар, регистриран някога в ЕС“

...
Пожарът в гора в Гърция е най-големият горски пожар, регистриран
Коментари Харесай

Пожарът в гора в Гърция е „най-големият горски пожар, регистриран някога в ЕС“ и блокът мобилизира почти половината от своето противопожарно въздушно крило, за да се справи с него, европейски Говорител на Комисията каза във вторник.

Пожарникарите се борят с пламъците в продължение на 11 дни в североизточна Гърция, които убиха най-малко 20 души и представляват „екологична катастрофа“.

Единадесет самолета и един хеликоптер от флотата на ЕС е изпратен да помогне на Гърция да се справи с пожара, северно от град Дедеагач, заедно с 407 пожарникари, каза говорителят Балаш Уйвари.

Службата за гражданска защита на ЕС каза, че огънят е изгорял 810 квадратни километра (310 квадратни мили) – площ, по-голяма от Ню Йорк.

„Този ​​горски пожар е най-големият в ЕС от 2000 г., когато Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS) започна да записва данни , каза службата.

От началото на 19 август бяха открити телата на 20 души, 18 от които мигранти, включително две деца, които бяха открити в регион, често използван като входна точка от съседни Турция.

Гръцката противопожарна служба каза пред АФП, че пожарът е „все още извън контрол“ в националния парк Дадия в североизточния регион, основно убежище за грабливи птици.

Голям пожар преди това удари парка през 2011 г., каза горският рейнджър Дора Скарцис, оплаквайки се, че „всичко, което е било регенерирано оттогава, е изгубено“ през последните дни.

„Говорим за огромна екологична катастрофа. Образът е трагичен“, каза Скарцис, който също оглавява група за защита на биоразнообразието в региона.

Гората също играе жизненоважна икономическа роля в подкрепа на дърводобива, пчеларството и туристическите дейности в Еврос, един от най-бедните региони на страната.

Само в Дедеагач най-малко 4000 овце и кози са били убити при пожара и складове с храна за животни са унищожени, според Костас Дунакис, който ръководи местната асоциация на животновъдите.< /p>

- Смъртоносен удар -

Европейският съюз понастоящем призовава флота от 28 самолета - 24 самолета за изхвърляне на вода и четири хеликоптера - доставени от страните членки, за да помогнат в борбата с пламъците в блок и в близките съседи.

Тя работи върху създаването на самостоятелно, финансирано от ЕС въздушно крило от 12 самолета, което ще бъде напълно готово до 2030 г.

„Знаем, че пожарите стават все по-сериозни“, отбеляза Уйвари.

„Ако погледнете цифрите всяка година през последните години, виждаме тенденции, които не са непременно благоприятни, и това изисква, разбира се, повече капацитет на ниво държави-членки."

Гърция беше опустошена от множество пожари това лято, които правителството приписва на изменението на климата.

Въздушното разгръщане на ЕС "подчертава нашия ангажимент за бързо и ефективни колективни действия по време на криза“, каза комисарят на ЕС за управление на кризи Янез Ленарчич.

Гледайки отвъд сезона на пожарите, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с няколко министерства във вторник, за да обсъди необходимото повторно залесяване на региона, след като пожарът бъде потушен.

Министърът на околната среда Теодорос Скилакакис също обяви, че трябва да започне работа по предотвратяване на наводнения, за да се предотвратят свлачища по вече безплодния терен, когато дъждовете се върнат през есента.

rmb/dc/giv/kjm

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР